Foto: Bildbyrån

Mindre ersättning till handbollsdamerna

Uppdaterad
Publicerad

I morgon, lördag, avgörs både herrarnas och damernas SM-finaler i handboll i Malmö Arena. Men trots att båda finalerna avgörs i samma arena får damerna betydligt mindre i ersättning jämfört med herrarna, det skriver P4 Kristianstad.

När IK Sävehof och Höörs HK H65 gör upp om SM-titeln på lördag är klubbarna garanterade en ersättning från Svensk Elithandboll AB. Ersättningen för damerna är 150 000 kronor per klubb.

Alingsås HK och IFK Kristianstad gör upp om guldet på herrsidan. Men de är garanterade en tre gånger så hög ersättning, nämligen 450 000 kronor per klubb.

– Det är ju ingen skillnad i vilken insats spelarna har gjort för att komma till det här målet. Kvinnor och män har ju tränat lika mycket, tagit i lika hårt och varit lika målinriktad. Ur det perspektivet blir det märkligt att ha olika belöning för den insatsen, säger Riksidrottsförbundets jämställdhetsansvarig Jenny Svender till P4 Kristianstad.

Och Jenny Svender tycker inte att det är okej att skillnaderna är så stora.

– Jag tycker att man ska följa de jämställdhetsmål som idrotten självt har ställt upp och som tydligt säger att kvinnors och mäns idrottande inte ska värderas eller prioriteras olika. Alltså, det borde vara eftersträvansvärt att ha en handbollsverksamhet som gynnar båda könen. Att det inte spelar någon roll om jag eller kvinna eller man så länge jag presterar på absolut högsta elitnivå och man ger lika förutsättningar för kvinnor och man att bli lika bra i sin idrott, säger Svender.

– Vi delar kostnaderna på samma sätt, 25 respektive 75 procent och det är den överenskommelsen som finns mellan herr och dam, säger Elithandbollens vd Peter Gentzel till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer