Nina Dano tillbaka efter otäcka skadan i EM. Foto: Bildbyrån

Nina Dano tillbaka efter skadan: ”Ett robotben”

Uppdaterad
Publicerad

Ett brutet underben satte stopp i EM i fjol.

Nu är Nina Dano tillbaka på handbollsplanen igen – och siktar på ligapremiär med nya klubben och VM på hemmaplan.

– Det är läkt. Nu handlar det om att komma tillbaka till den jag var, säger Dano till SVT Sport.

Det var i början av EM-matchen mot Slovenien i vintras som Nina Dano hamnade snett efter ett avslut och landade med hela sin kroppstyngd på vänster ben. Hon fick en fraktur på underbenet och var borta från handbollsplanen i åtta månader innan comebacken för bara några veckor sedan.

– Jag är inte tillbaka där jag var, det är en bit kvar. Men jag är med och tränar fullt på handbollsträningarna.

– Jag är lite svag i vaden fortfarande men benet är ju läkt. Det är skruvar och metallplattor, så det är ett robotben, skrattar hon.

”En lättnad”

Trots skadan värvades Dano av danska mästerklubben Odense i våras och lämnade därmed Horsens efter två säsonger. Ett viktigt steg i karriären men också en lättnad för 23-åringen som hade hoppats få visa upp sig under EM-turneringen.

– När jag hade landat i skadan kom så klart tankar upp ”oj, vad innebär det här?”. Jag kan förstå att klubbar inte vill skriva kontrakt med en skadad spelare. Att de (Odense) hörde av sig var väldigt kul och en lättnad.

– Jag har saknat att spela topphandboll. Det var något jag kände att jag ville vara med om. Att då Odense visade intresse, de har mycket av det jag vill ha.

Hoppas på VM på hemmaplan

Hur viktigt är det här steget i din karriär?

– Jag tror att det här steget är superbra för mig, att få vara i den här miljön med de här superduktiga spelarna. Man lär sig alltid någonting. Det är häftigt, men också motiverande.

Den 2 september vänta dansk ligapremiär mot Aarhus United och i november/december ett eventuellt VM på hemmaplan.

– Det är tanken, verkligen. Jag vill prestera bra handboll i ligan så att jag får vara med där (i VM).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.