Norges Henny Ella Reistad firar. Foto: Bildbyrån.

Norsk kross i handbolls-EM – möter Danmark i EM-finalen

Regerande Europamästaren Norge körde över Frankrike i tungviktsmötet.

Nu väntar Danmark i finalen i handbolls-EM.

– Vi vill ha allt, säger Danmarks Kristina Jørgensen efter att laget bröt en 18 år lång finaltorka.

Danmark tog sig vidare efter att ha besegrat Montenegro med 27–23. Men det började knackigt för de danska handbollsdamerna när Montenegro tog ledningen med tre bollar tidigt i matchen. Sedan var det full fart framåt för danskorna.

Offensiven lossnade med råge samtidigt som anfallsspelet stagnerade för Montenegro. Danskorna gjorde fem obesvarade mål och när första halvlek var färdigspelad ledde man med 14–10.

Montenegro fick däremot en pangstart på andra halvlek och kvitterade efter fyra raka mål. Men precis som i början av första halvlek fick Danmark ordning på spelet och skaffade sig en bekväm ledning.

”Vi vill ha allt”

Det är första gången sedan 2004 som det danska damlandslaget i handboll spelar en mästerskapsfinal.

– Det betyder så mycket. Jag är oerhört stolt över att vara en del av det här laget och den prestation vi har levererat. Det är en stor bedrift, men det räcker inte. Vi vill ha allt, säger Danmarks Kristina Jørgensen till nyhetsbyrån Ritzau.

Där väntar alltså Norge som besegrade en annan guldfavorit, Frankrike, med komfortabla 28–20. Efter en jämn första halvlek växlade norskorna upp flera nivåer i andra halvlek – och under matchens sista kvart var laget fullkomligt dominant.

Från att man hade ledningen med 21–19 drog Norge i från och vann till slut med åtta bollar.

Danmark och Norge möttes i sista omgången i mellanrundan i onsdags. Då vann Danmark med 31–29. Finalen spelas på söndag kväll.