Foto: Bildbyrån

Sverige besegrade Nederländerna – slutar femma på handbolls-EM

Uppdaterad
Publicerad

Ingen semifinal, men likväl en femteplats. Det blev Sveriges facit på handbolls-EM efter seger 37-32 mot Nederländerna. En placering som kan innebära en säkrad OS-kvalplats till Paris 2024.

– Jag är jätteglad att vi vinner och får avsluta mästerskapet på ett väldigt bra sätt. Men såklart en stor besvikelse att vi inte spelar semifinal, säger matchens bästa målskytt Nathalie Hagman.

Sverige rivstartade mot Nederländerna, som har den tidigare svenske förbundskaptenen Per Johansson som tränare, och hade en fembollsledning redan efter tolv spelade minuter (10-5).

Och den svenska dominansen slutade inte där. Tack vare fint målvaktsspel av Jessica Ryde (40-procentig i första halvlek) och en Nathalie Hagman tillbaka i målform, gick blågult till vilan med 21-16 på tavlan.

En skön revansch efter den missade semifinalplatsen.

Hagman: ”Jag gör mål på de chanser jag får”

I andra halvlek kröp Nederländerna farligt nära och var med kvarten kvar bara ett mål bakom (29-28). Men Sverige replikerade direkt. Bland annat genom ett mål där Johanna Bundsen kastade bollen över hela planen till en friställd Hagman, och blågult höll ifrån.

Nathalie Hagman var 100-procentig med totalt nio mål, flest av alla i matchen.

– Jag gör mål på de chanser jag får. I det stora hela är turneringen helt okej. Men Danmark och Norge är matcher där både jag och några andra inte når upp i nivå, säger hon till Viaplay.

Kan räcka till säkrad OS-kvalplats

Segern tar Sverige ett steg närmare OS i Paris 2024. Historiskt har lag som har kommit femma i EM fått en högre ranking och aldrig missat ett OS-kval, men ingenting är helt säkert förrän efter VM nästa år.

När Hagman ska sammanfatta mästerskapet, är hon kritisk kring anfallsspelet.

– Jag tycker framför allt vi bränner lite mycket (lägen). I tre av våra fyra första matcher är väl målvakten matchens lirare. Och det är väl ett ganska dåligt tecken.

Så kan Sverige ta sig till OS

Tolv lag kommer att spela OS. Fem av dem kommer att kvala dit genom att vinna olika mästerskap; EM, VM 2023, asiatiska mästerskapen, panamerikanska mästerskapen och afrikanska mästerskapen. Frankrike har redan en plats i spelen i egenskap av värdnation, så vinner de årets turnering går direktplatsen till tvåan.

Resten av lagen (sex lag) kommer att spela till sig platserna via ett OS-kval våren 2024.

De som får delta i kvalen automatiskt är lagen med placering 2–7 på nästa års VM samt tvåorna i de olika kontinentala mästerskapen i år (eller trean i EM om Frankrike blir tvåa).

Två möjligheter

Men det betyder inte nödvändigtvis att Sverige måste bli tvåa i EM eller tvåa till sjua i VM för att säkra en kvalplats. Det finns två möjligheter till:

1) De två bästa kontinenterna på VM får en varsin extraplats till kvalet och eftersom Europa dominerat de stora mästerskapen de senaste åren är sannolikheten stor att en av dessa går till ett europeiskt lag.

2) Av samma anledning är det troligt att en framskjuten plats i EM i år kommer att räcka till en kvalplats. Till OS 2020 räckte det med en sjundeplats i EM för att nå kvalet då lagen före redan antingen tagit en direktplats eller kvalplats genom sina placeringar i VM.

Det betyder alltså att Sverige måste vänta tills efter VM nästa vinter innan de vet huruvida det blir spel i OS eller inte.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.