Olika vägar efter finalmötet

Drotts målvakt Johan Larsson och Kristianstads Olafur Gudmundsson.
Foto: BildbyrånDrotts målvakt Johan Larsson och Kristianstads Olafur Gudmundsson.
2013 möttes Kristianstad och Drott i SM-finalen, en match som Drott vände och vann. Men finalen blev även starskottet för Drotts kris samtidigt som Kristianstad idag är landets överlägset största klubb på alla sätt och har presterat bra i Champions League. Ikväll möts serieledaren och jumbon inför 5000 Kristianstads-fans.

IFK Krstianstad har fullsatta hus varenda match, hade sex spelare från fyra olika landslag på EM och har slagit både Kolding och Rhein-Neckar Löwen i Champions League. I elitserien har man vunnit 20 av 21 matcher och toppar tabellen överlägset.

Klassiska Drott är i ekonomisk kris. Sportsligt går det lika illa, bara tre inspelade poäng och allt annat än nedflyttning till allsvenskan vore en sensation.

Lagen som möttes i SM-finalen så sent som 2013 har onekligen gått olika vägar efter det mötet. När de möts ikväll finns det inget som tyder på något annat än en storseger för Kristianstad. Drotts tränare försöker ändå hitta det positiva.

– En av de häftigaste matcherna och för spelarna är det lärorikt att ställas inför 5000 åskådare och högt tryck i hallen, säger Lars-Magnus Jönsson till klubbens hemsida.

Skyttekung på väg till Tyskland

Mitt i krisen är Drott även på väg att tappa sin bästa spelare. Lagets skyttekung Pontus Zetterman (tvåa i elitseriens skytteliga) är på väg till bundesligalaget TuS N-Lübbecke och det per omgående.

– Men vi har inte sett varken påskrift eller pengar än. Så inget är klart, säger Drotts ordförande Roger Wohlin till HP.se. Vi vill Pontus bästa, att han ska få testa på sina vingar. Det är två månader kvar av serien och i stället för att han går gratis efter säsongen (Zetterman sitter på utgående kontrakt med Drott) så kan vi få in lite kulor nu.

Stjärnor lämnar även Kristianstad

Även Kristianstad kommer att bli av med många stjärnor till hösten. Andreas Cederholm, Kristian Björnsen, Anton Lindskog, Fredric Pettersson och Christian O'Sullivan har alla skrivit på för tyska och franska klubbar till nästa säsong. Det framgångsrika äventyret i Champions League har inte gått obemärkt förbi bland Europas toppklubbar.

Men medan Drott kan börja planera för en framtid i allsvenskan satsar Kristianstad vidare. Fyra ersättare av hög nivå är redan klara. Islands EM-spelare Olafur Gudmundsson anslöt redan före jul. I förra veckan gjorde man klart med 208 cm långe ryssen Alexander Tatarincev och även danske kantspelaren Tim Sörensen. På linjen har man värvat RIK:s lagkapten Mario Lipovac.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.