Per Johanssons Boden spelar i Europa i september Foto: Bildbyrån

Per Johansson tar Boden till Europaspel

Uppdaterad
Publicerad
För ett halvår sedan låg nykomlingen Boden sist i SHE. Till hösten representerar laget som till slut blev nia i tabellen Sverige i Challenge Cup, den lägst rankade Europacupen.
– För många av spelarna är det en dröm som går i uppfyllelse, säger Per Johansson till SVT Sport.

Den förre svenske förbundskaptenen Per Johansson som nyss ledde storlaget CSM Bukarest till brons i Champions League har varit med och värvat en fransyska och en polska sedan han tog över huvudansvaret för uppstickaren från norr.

– Klubben vill visa spelarna att man visar allvar med sin satsning. För många av spelarna är det en dröm som går i uppfyllelse, säger ex-förbundskaptenen till SVT Sport.

Flera svensklag har tackat nej

Att Boden erbjuds en av de fyra svenska platserna i höstens Europaspel beror på att flera andra klubbar tackat nej till spel. Sävehof tackade nej till EHF-cupen när man inte nådde större Champions League.

Även etablerade topplag som Skuru och Skövde har tackat nej till höstens Europaspel. Anledningen är att Europaspel i de lägre rankade cuperna ofta innebär en stor ekonomisk kostnad, men Johansson är ändå kritisk till många av sina konkurrenters val.

– Det är ett fattigdomsbevis för ligan att så många svenska lag tackar nej till spel i Europa, säger Johansson.

Lottning 18 juli

Den första omgången av Challenge Cup spelas 9-10 september och lottning sker 18 juli.

Sveriges damlag i Europa 17/18

Visa

Champions League: H65 Höör

EHF-cupen: Lugi HF

Challenge Cup: Boden Handboll & Kristianstad HK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer