Norge hoppas rädda handbolls-EM. Foto: Bildbyrån

Så ska Norge rädda handbolls-EM

Uppdaterad
Publicerad

Handbollsförbundet i Norge ansöker om undantag från coronabestämmelserna i landet för att kunna arrangera damernas EM-turnering i december.

Norska handbollsförbundets förslag har skickats till kulturdepartementet, Helsedirektoratet och den norska folkhälsomyndigheten.

– Vi har föreslagit en lösning där inte hela laget måste ut. Det handlar om isolering av aktuella spelare och utökad testning av alla andra involverade, säger Norges handbollsordförande Kåre Geir Lio enligt VG.

Om några dagar hoppas man ha svar och därefter väntas europeiska handbollsförbundet, EHF, besluta om det är möjligt att arrangera EM i Norge.

”Det är inte hållbart”

Det är VG som rapporterar om försöken att komma runt de nuvarande norska reglerna, som säger att alla som har varit i närkontakt med en covid-19-smittad de senaste 48 timmarna måste sättas i tio dagars karantän.

Om inget undantag görs kommer ett lag som drabbas av ett coronafall uteslutas ur EM, precis som lagets senaste motståndare. Samtidigt gäller andra regler i medarrangören Danmark, där Sverige ska spela sitt gruppspel.

– Det är inte hållbart att spela ett EM på de premisserna, sade Sveriges förbundskapten Tomas Axnér i samband med att han presenterade truppen tidigare i veckan.

KLIPP: Anxér petade stjärnorna i Sveriges EM-trupp (27 oktober 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jacobsen och Bundsen inte uttagna. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer