Sabina Jacobsen. Foto: Bildbyrån.

Sabina Jacobsen slutar i landslaget: ”Ett svårt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 136 landskamper väljer nu Sabina Jacobsen att sluta i landslaget.

– Det har varit ett svårt beslut att fatta även om jag insett att det är det enda rätta med tanke på min kropp, säger hon.

Hon blev lagkapten i landslaget efter OS 2012 men hon har under de senaste åren varit skadedrabbad och missade både VM 2019 och EM i Danmark förra året.

Nu meddelar Sabina Jacobsen som tillvardags spelar i ryska CSKA Moskva att hon slutar i landslaget.

– De två senaste åren har varit väldigt hattiga och jag hade haft en jättebra sommar när det small till i knäet i Nyköping, vilket sedan ledde till operation. Jag kom tillbaka i januari förra året, men sedan kom coronan och när jag sedan kom tillbaka till Ryssland i somras så krånglade knät under stora delar av hösten, säger hon i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Skulle förstöra mer än hjälpa”

– Jag är tillbaka nu, men vet också hur snabbt det går att trilla ner igen om man inte använder huvudet. Jag hade OS förra året som mitt stora slutmål i landslaget och har kämpat under hösten, men tvingats förlika mig med att jag tyvärr inte kan spela i både klubb- och landslag på grund av min kropp. OS är inte som ett vanligt mästerskap, utan det krävs oerhört mycket träning och i det här läget skulle det förstöra mer än hjälpa.

”Tar med mig många minnen”

Sista landskampen blev i juni 2019 när VM-biljetten säkrades. Förutom silvermedaljen i EM 2010 och bronset 2014 utsågs hon till årets spelare i svensk handboll 2013 och har spelat tio mästerskap för Sverige, fördelat på ett OS, fyra VM och fem EM.

– Jag är oerhört glad över att ha fått uppleva så mycket i landslaget. Det är verkligen få förunnat att representera Sverige och jag har gjort det med stolthet. Sverige och svenskar har ett oerhört bra rykte runtom i världen, inte bara i inom handbollen. Det är många minnen jag tar med mig och mycket som jag kommer att sakna. Medaljerna är förstås något som sticker ut, jag känner stolthet att ha fått vara med när de enda två medaljerna hittills har tagits, säger Jacobsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.