Sävehof jublar efter avancemanget i Champions League. Foto: Bildbyrån

Sävehof vidare i Champions League efter ödesmöte

Publicerad

Vinna eller försvinna ur Champions League. Det var den förutsättning som Sävehofs damer gick in med i mötet mot slovenska Krim Mercator. Då tog Sävehof kommandot i matchen redan från början och vann med 28-26.
– Innan matchen hade pratat om vilken otrolig chans vi faktiskt hade att gå vidare som grupptvåa. Så vi gick ut och såg det som en finalmatch., Sävehofs lagkapten Linnea Pettersson.

Tätt, jämnt och spännande. Det var de tre ord som beskrev det avgörandet mötet mellan Sävehof och Krim Mercator.

De svenska damerna klev in med det egna kravet på sig att ta två poäng och därmed nypa den andra main round-platsen framför kvällens motstånd.

”Otrolig chans”

Och trots bortaplan, en förlust från årets tidigare möte och en enorm press på sig så lyckades Partillelaget med uppgiften.

– Vi hade pratat om vilken otrolig chans vi faktiskt hade att gå vidare som grupptvåa. Nu efter matchen är man så stolt och det känns väldigt stort att gå vidare. Att vi kan slå den här typen av lag med det här unga laget som vi har. Det är fantastiskt, säger Linnea Pettersson till SVT Sport.

Sävehof beslutsamt

Redan under första halvlek så visade svenskorna prov på en stark defensiv. Samtidigt spelade Sävehof beslutsamhet framåt och efter de inledande sju minuterna tog man över ledningen, en ledning man sedan vägrade att släppa taget om.

– Vi visste att det skulle bli tufft och tajt att vinna på bortaplan. De har ett bra stöd och det var mycket ljud och hög stämning, säger Sävehofs lagkapten Linnea Pettersson om hur man såg på matchen och fortsätter.

– Innan matchen hade pratat om vilken otrolig chans vi faktiskt hade att gå vidare som grupptvåa. Så vi gick ut och såg det som en finalmatch.

Ledde med fem mål

Gulklädda Sävehof klev därmed ut med 14-12 i paus och när man sedan drog igång andra såg man ännu piggare ut.

Efter tio minuters spel hade man dragit i väg till en femmålsledning, mycket tack vare ett utmärkt skytte från bland annat Amelia Lundbäck. Men hemmalaget skulle komma tillbaka och efter två raka utvisningar från Partillespelare så fick Krim nu en ordentlig poängkänning och slutet blev minst sagt dramatiskt.

”Försökte behålla kylan”

I matchens sista spelminut satte KrimsPolona Baric dit 26-27 då Ida Lagerbon satt utvisad och den extatiska hemmapubliken stod upp för att hjälpa slovenskorna till att få in ännu en boll.

– Vi försökte behålla kylan men ändå gå på mål så att vi inte skulle få passitivitetsvarningen. Men trots det kom handen efter bara två, tre passningar och det brukar ju vara så i avgörande lägen. Då försökte vi bara få ut den på sidan och in, och det lyckades vi ju med.

Vidare till nästa gruppspel

Ja, Amelia Lundbäck bröt igenom och satte dit sitt femte mål för kvällen vilket var spiken i kistan och vilt jubel brast ut i Sävehofstruppen.

Nu väntar nästa gruppspel för Sävehof som alltså är ett av Europas tolv bästa lag som ska göra upp om platserna i final four.

Noterbart är att Krim trots förlusten gick vidare som en av de bästa grupptreorna. Vilket innebär att Sävehof får två bonuspoäng in i nästa del.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer