Foto: Bildbyrån

Semin i handbollscupen flyttas efter bråket

Uppdaterad
Publicerad

Semifinalen mellan Kristianstad och Sävehof i handbollens svenska cup har flyttats flera gånger – vilket lett till bråk klubbarna emellan, då man inte kommit överens om ett nytt speldatum.

Kort innan kvällens avkast kom det fram att Sävehof drabbats av covid-19 – och därför måste lagen på nytt enas om när matchen ska spelas.

Semifinalen i svenska cupen skulle ha avgjorts genom dubbelmöten den 17 och 22 december, men reducerades först till ett enkelmöte och flyttades sedan fram till den 30 december efter att Kristianstad drabbats av ett covidutbrott.

Enligt Stefan Albrechtson fanns det två datum som Sävehof inte kunde spela semifinalen på – den 29 och den 30 december – eftersom att spelarna beviljats semester då.

Klubbarna fick då i uppgift att tillsammans hitta ett nytt speldatum, men de lyckades inte komma överens.

Ledamöter och juniorer i truppen?

Därför skulle kvällens semifinal i Kristianstad ändå ha spelats.

Utan en Sävehof-trupp, berättade klubbdirektören inför matchen, som då uppgav att man skrapat ihop ett lag utifrån de som fanns tillgängliga.

– Vi blir tvungna att spela under galgen och kommer ha en trupp som kan studsa bollen i alla fall. Om vi måste spela med styrelseledamöter eller juniorer... Vi får se helt enkelt, sade han till GP.

Han anklagade Skånelaget för att ha satt sig på tvären – och menade att de ville ha en sportslig fördel i semifinalen.

– De har inte gjort något för att hitta en lösning. Det blir en pinsam avslutning på en turnering som skulle lyfta svensk handboll.

De datum som Sävehof föreslagit i januari ville Kristianstad inte spela på grund av att tränaren inte är tillgänglig då. Jesper Larsson, klubbchef i Kristianstad, hävdade dessutom att Sävehof inte meddelat dem att den 30:e inte var möjligt.

Måste komma överens igen

– Den informationen gick till förbundet och när vi fick reda på det hade vi redan skjutit på andra matcher. Så att lägga det på oss är helt fel, säger han, och nekar till att man försökt få en lättare väg till finalen utan enbart försökt att anpassa sig till ligaprogrammet i övrigt.

Mindre än 90 minuter innan avkast kom nya besked kring matchen.

Den kommer att flyttas fram ytterligare, med hänvisning till covid-19-fall i Sävehof. Nu har lagen ytterligare en chans att komma överens om ett nytt speldatum.

I finalen väntar Lugi, som vann den andra semifinalen med 62–59 mot Amo efter ett dubbelmöte.

Klubblagsturneringen har inte spelats på 30 år, men återinfördes i höstas. I prispotten ligger 400 000 kronor och en plats i Europacupen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.