Wislander minns senaste guld-triumfen mot Spanien: ”Hade lite jobbigt att somna...”

Uppdaterad
Publicerad

Det är 20 år sedan Sverige slog Spanien i EM-finalen 1998. Ska det bli repris på guldfesten – eller ska Spanien få revansch för guldmissen då? Magnus Wislander minns en lite annorlunda uppladdning inför finalen för två decennier sedan.

–Jag och Staffan Olsson hade lite jobbigt att somna. Vi spelade semifinalen sent på lördagen och kommer hem till hotellet och har svårt att somna. Vi gick och vankade på hotellet och klockan tre knackade vi på Bengans dörr och sa att ”du får ge oss din gamla VHS-filmkamera”. Så vi kopplade in den på rummet och skulle se på någon film. Efter fem minuter somnade vi, då var klockan fyra, och så upp på morgonen för att spela final klockan fyra på eftermiddagen, berättar han för SVT Sport.

Siffrorna som talar för Sverige – och Spanien

EM-finalen, som Sverige vann med 25-23, har följts av ytterligare tio möten länderna emellan. Med EM-finalen 1998 inräknad har Sverige vunnit sju av de elva matcherna.

Men vi ska inte bli övermodiga – det handlar till stor del om gamla meriter. Senaste svenska segern var i VM 2009 – för nästan ett decennium sedan. Därefter har Spanien triumferat tre gånger på raken, senast 2016.

Däremot har Sverige en stark och stolt tradition av att håva in EM-guld. Fyra gånger har Sverige blivit Europamästare. Spanien har samlat ihop sex EM-medaljer genom åren – med aldrig av ädlaste valör.

Tippar spansk seger

Wislander är på plats i Zagreb och vågar sig på att tippa finalen.

– Jag har tippat fel hela mästerskapet så jag fortsätter med det och säger att Spanien vinner.

Han tror dock att Sverige har en chans.

– De spelar en temporik och fartfylld handboll och är överens om vad de sysslar med. Nu hoppas vi att det ska bära hela vägen i finalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.