Jättefiasko för Danmark – utslaget ur EM

Skrällen är ett faktum. Den regerande olympiska mästaren och världsmästaren Danmark är utslaget ur EM.

Det står klart efter att Ungern besegrat Island med 24-18 och vann gruppen, framför just Island. Detta underlättar för Sverige som får ett, på pappret, lättare motstånd i huvudrundan.

Efter att Danmark överraskande bara fick ett kryss mot Ungern i den senaste gruppspelsmatchen var de i behov av hjälp från Island.

Ungern var tvunget att förlora matchen för att Danmark skulle ha chans att spela sig vidare till huvudrundan med en seger mot Ryssland.

Handbolls-EM

Men den matchen blev betydelselös efter att Ungern kört över Island i den andra halvleken, där laget under de sista 30 minuterna gjorde 15 mål mot Islands nio och under de sista 15 minuterna lyckades ö-nationen bara göra ett mål och kunde inte hjälpa Danmark till avancemang. Island ledde länge matchen och hade fem bollar upp i den första halvleken.

– Jag tvivlar inte på att vi kommer att se de danska handbollsherrarna i toppen igen när OS avgörs i sommar, säger sportchefen för det danska handbollsförbundet, Morten Henriksen, till danska TV2.

På läktaren satt mängder med danska supportrar, som hade tagit sig över sundet för att stötta Island, utan framgång. De fick dock se sitt Danmark vinna den sista och betydelselösa matchen mot Ryssland med 31-28.

I och med detta är både Danmark och storfavoriten, Frankrike, utslaget och för Sverige innebär detta att man undviker Danmark i huvudrundan, där man istället ställs mot Island, Ungern, Norge, Slovenien och Portugal.

KLIPP: Dansk invasion i Malmö under EM