Glenn Solberg efter succén: ”Då ska vi vara allra bäst”. Foto: Bildbyrån

Solberg efter EM-succén: ”Håller inte i morgon”

Uppdaterad
Publicerad

EM-guld i går.

Men redan nu blickar förbundskapten Glenn Solberg framåt mot nästa mål.

– Jag har hela tiden sagt att vi ska jobba i tre till fem år, då ska vi vara som allra bäst, säger han till SVT Sport.

Det dröjde 20 år för Sverige att bli Europamästare på nytt. För Glenn Solberg, som tog över 2019, tog det knappt tre år innan första titeln kom.

Trots att man var en tjeckisk omställning från att åka ut, och räddades av en straff i slutsekunderna mot Norge har norrmannen inte tvivlat på sin spelidé under mästerskapet och sin tid i landslaget.

– Vi tror på varandra och vi gör hela tiden varandra bättre. Jag tror väldigt mycket på den vägen vi har valt att gå och den ledarskap jag står för. Jag vet att det finns många vägar till Rom, jag gör också många misstag och det finns mycket jag inte kan, men samtidigt har jag en väldig tro på vår inriktning och på det här laget, säger Solberg.

”Får inte ske”

Men trots EM-succén finns en viss oro inför framtiden.

– Det finns stor potential, helt klart. Samtidigt finns det extremt många bra lag. Det vi gjorde i dag, det håller inte i morgon. Vi vill alltid ha med oss spelare som hela tiden är beredda att jobba hårt för att bli bättre. Om vi inte gör det kommer Tjeckien, Nederländerna och Island passera oss. Det får inte ske.

– Jag har hela tiden sagt att vi ska jobba i tre till fem år, då ska vi vara som allra bäst. Nu har vi hållit på i två.

Det är OS i Paris eller?

– Det är det.

Är det huvudmålet på sikt?

– Vi har inte satt något huvudmål, men jag vet att det tar lång tid att bygga ett lag. Det tar tre till fem år att bygga en stark kultur. Vi är på extremt god väg. Det har gått fort, så det blir spännande framöver, säger han.

Även Jim Gottfridsson är säker på landslagets, och Glenn Solbergs, filosofi.

– Jag tror inte att spelet kommer ändras så mycket. Som jag känner Glenn så kommer han köra på sitt gäng, det har fungerat än så länge. Han kommer köra på sitt koncept, och vi har ett vinnande koncept. Det har vi visat i tre mästerskap.

När nästa titel bärgas, enligt Gottfridsson?

– Jag ska inte stå och lova något ... jag hoppas inte det ska ta 20 år till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.