Jim Gottfridsson under timeouten. Foto: TV6

Jim Gottfridssons timeout-snack redan en klassiker

Uppdaterad
Publicerad

Det är i de stora matcherna som hjältar föds.

Lagkaptenen Jim Gottfridsson timeout-snack med 19 sekunder kvar är redan en svensk klassiker.

– Vi ska fan bli Europamästare! – för hela ditt jävla liv håll han i ryggen, skrek han till sina lagkamrater.

19 sekunder kvar av EM-finalen mellan Sverige och Spanien, ställningen 26-26.

Då tar förbundskapten Glenn Solberg timeout.

Handbolls-EM

Men ordet går till lagkapten Jim Gottfridsson.

– Hey, lyssna nu här. 19 sekunder. Vi ska fan bli Europamästare! Nu kör vi tysk höger, dansk vänster. Kom brett. Om jag inte släpper den… för hela ditt jävla liv håll han i ryggen, så får du den mellan benen, hör man ”Gotte” skrika i riktning mot Oscar Bergendahl.

Lagkaptenen vänder sig sedan mot Daniel Pettersson med en order:

– Lyssna, lyssna! Är det så att du får läget så ta det! Han är dålig på kanten. Kör nu!

”Timeouten är perfekt”

Resten är historia och Sverige kunde genom ett straffkast från Niclas Ekberg bärga det första svenska EM-guldet på 20 år.

Klippet från timeouten verkar också vara något som det svenska folket tagit med sig. På sociala medier orden spridits som en löpeld och Jim Gottfridsson har hyllats stort.

– Jag har så stor respekt för Glenn (Solberg) att han låter mig stå där när det är 20 sekunder kvar och att han inte själv tar taktpinnen, utan låter oss spelare ta diskussionen, säger han själv.

Efteråt försökte han förklara vad timeoutsnacket betydde för SVT:s utsände.

– Det var ifall jag inte ville spela Hampus (Wanne, på växel). Då skulle jag ha möjlighet att spela klart ”dansken”, men så ser jag att de tjuvar på sin tvåa. Det är så jag jobbar, jag försöker titta på flera positioner.

– Timeouten är perfekt. Sedan håller (Niclas) Ekberg kylan på straffen. Jag är nöjdast i hela Budapest. Det är fruktansvärt skönt. Vi har levt lite mellan fiasko och helvete och nu får man stå här. Vi har vunnit den här jäkla plattan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet