Lucas Pellas öste in mål mot Chile i kväll. Foto: TT/Bildbyrån.

Lucas Pellas tolvmålsskytt när Sverige slog Chile

Uppdaterad
Publicerad

Sverige vann med stora siffror mot Chile i handbolls-VM i Egypten.

Det blev 41-26 efter att Lucas Pellas hade en helafton med tolv gjorda mål.

– Han var väldigt bra i kväll, säger förbundskaptenen Glenn Solberg om Pellas inhopp.

Lucas Pellas fick hoppa in på samma position på vänsterkanten som Hampus Wanne, som vilades i dag, hade mot Nordmakedonien i premiärmatchen. Han trumfade Wannes elva mål i torsdags (seger med 32-20) med ett ytterligare och gjorde tolv i sitt lyckade inhopp och tog verkligen chansen.

– Vi gör en väldigt mycket bättre andra halvlek än i första. Vi höll fokus på oss själva i 30 minuter i andra, säger målvakten Andreas Palicka till TV6.

Corona och idrott

Det var glädjande med 41 mål framåt men hela 26 i baken mot ett lag som Chile inger vissa farhågor när bättre lag väntar. 

– Vi är ett ungt lag och är inte perfekta, säger Palicka som gläds åt den fina stämningen i truppen.

Viktig gruppfinal för att få extra poäng till huvudrundan

Nu väntar gruppfinal mot hemmanationen Egypten, en viktig match för att få med sig så mycket poäng som möjligt till huvudrundan dit Sverige redan kvalificerat sig till.

– Det är bara att gå ”all in”, säger Palicka.

Det pratades mycket i det svenska laget om två olika genomförda halvlekar, där man tar med sig den andra.

– Jag är glad för en ny seger och att vi är klara för huvudrundan. Vi är inte nöjda med att ha släppt in 16 mål i första halvlek men det blev bättre i andra halvlek, säger Sveriges norske förbundskapten Glenn Solberg.

”Måste steppa upp mot Egypten”

Laget kommer nu att titta på klipp från kvällens match för att ha fokus på mötet med Egypten som avgör om man får med sig två, tre eller fyra poäng till huvudrundan.

– Vi skulle bara vinna i dag. Jag vet inte riktigt vad vi vann med men det blev väl med 15 mål eller någonting. Det gäller verkligen att steppa upp där bak när det kommer bättre motståndare varannan dag, vi kanske blev lite för bekväma i dag men mot Egypten, som blir en roligare match, måste vi göra skitjobbet. Vi måste steppa upp där för att ha en chans, säger Jim Gottfridsson.

Sverige möter Egypten på måndag.

Fakta: Handbolls-VM i Egypten

Turneringen spelas för första gången med 32 lag och avgörs den 13–31 januari. Sverige inledde mot Nordmakedonien, som ersatte Tjeckien, den 14 januari (seger 32-20) och mötte sedan Chile den 16 januari (seger 41-26). Den 18 januari väntar en gruppfinal mot Egypten. Blågult spelar alla sina matcher i Kairo. Övriga spelorter är Alexandria, Giza och Egyptens nya huvudstad.

Tre lag från varje grupp går vidare till mellanrundan, där lagen från Sveriges grupp slås ihop med lag från grupp H.

Grupp A: Tyskland, Ungern, Uruguay, Kap Verde.

Grupp B: Spanien, Tunisien, Brasilien, Polen.

Grupp C: Kroatien, Qatar, Japan, Angola.

Grupp D: Danmark, Argentina, Bahrain, Kongo-Kinshasa.

Grupp E: Norge, Österrike, Frankrike, USA

Grupp F: Portugal, Algeriet, Island, Marocko.

Grupp G: Sverige, Egypten, Tjeckien, Chile.

Grupp H: Slovenien, Belarus, Sydkorea, Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet