Sverige EM-klart efter storseger

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är klart för handbolls-EM i Frankrike i vinter.

EM-biljetten säkrades efter en komfortabel seger borta mot Makedonien med 32-20 (16-7) i den nästa sista kvalmatchen.

– EM är alltid roligt och det är genomgående bra lag, jättekul, säger Isabelle Gulldén till SVT Sport.

Den näst sista EM-kvalmatchen blev odramatisk, när Sverige kontrade två gånger om i början av den andra halvleken var ledningen hela 24-14. Först avslutade Louise Sand säkert efter ett perfekt utkast av målvakten Filippa Idéhn och sedan var det Nathalie Hagmans tur att fånga upp en lång passning och pricka in nästa kontringsmål.

– Vi är ett bättre lag på pappret och visar det på planen också. Vi står bra bakåt och är stabila där och sedan springer vi mer än vad de gör och det är avgörande i dag, säger Idéhn till SVT Sport.

Förbundskapten Henrik Signell gick runt på samtliga utespelare, bara målvakten Johanna Bundsen fick sitta kvar på bänken hela matchen.

Roberts sjumålsskytt

Makedonien hade en bra period halvvägs in i den andra halvleken och kröp aningen närmare. Men då kom ett nytt svenskt ryck och man tog tillbaka sin tiomålsledning. Därefter kunde svenskorna, som framför allt visade upp ett starkt försvarsspel, spela av matchen.

Det blev till slut hela 32-20 och det betyder att Sverige, med en kvalmatch kvar, har säkrat EM-biljetten till Frankrike i vinter.

– Jätteskönt. Vi vinner klart och gör en riktigt bra match. Men det är klart att vi slappnar av lite i andra men i första kör vi över dem. EM är alltid roligt och dte är genomgående bra lag, så jättekul, säger Isabelle Gulldén.

Ungernproffset Jamina Roberts svarade för sju mål i matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.