Sverige vill inte spela en eventuell match femteplatsen. Foto: Bildbyrån

Sverige kan be om att få slippa EM-match

Uppdaterad
Publicerad

Om Sverige missar EM-semifinal och i stället får spela om femteplatsen kommer handbollslandslaget be om att slippa åka till Budapest för att spela den matchen.

På papperet är det redan klart att den blågula EM-resan ska fortsätta till Budapest, oavsett hur det går i tisdagskvällens avgörande match mot Norge i mellanrundan. Förutom semifinalerna ska nämligen även matchen om femteplatsen spelas i den ungerska huvudstaden på fredag.

Matchen om femte och sjätte plats är inte den hetaste på EM-programmet, men den finns där för att eventuellt fördela en av de tre friplatser som finns till VM i Sverige och Polen nästa år. Men skulle Sverige, som i egenskap av värdnation redan är klart för VM, missa semifinal kommer matchen vara utan värde.

Handbolls-EM

Och med tanke på den utbredda coronasmittan – Sverige har till exempel fått fem spelare isolerade under EM – blir det ännu svårare att motivera resan till Budapest från Bratislava.

– Vi kommer be EHF (Europeiska handbollsförbundet) om att slippa spela den matchen i så fall. Det känns inte rimligt att åka till ett annat land och ge sig in i en ny bubbla för en match som inte betyder någonting för något av lagen. Men vi hoppas förstås att vi vinner mot Norge och spelar semifinal, säger Sveriges presschef Daniel Vandor.

Förutom Sverige och Polen är även Danmark, i egenskap av regerande världsmästare, redan klart för VM 2023. De tre bästa övriga lagen i EM blir också klara för VM.

KLIPP: Sverige besegrade Tyskland i handbolls-EM (23 januari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet