Foto: BILDBYRÅN

Revanschen: Sveriges handbollsherrar klara för VM

Publicerad

Sverige är klara för VM i Danmark och Tyskland nästa år. Landslaget besegrade Nederländerna i det avgörande playoff-mötet med 26–20 (50–45 totalt).

Sverige kom till Kristianstad med kniven mot strupen. Efter uddamålsförlusten i Nederländerna var kvällens match mot Nederländerna helt avgörande. Spelar Sverige VM eller missar man mästerskapet för tredje gången någonsin?

– Sverige såg extremt oinspirerade och loja ut. Ingen energi och det såg ut som de bara ville spela av matchen, sa SVT Sports expert Magnus Grahn då.

Men i returmötet på hemmaplan visade Sverige att man är ett långt bättre handbollslag än det man visade upp i lördags.

Den nykorade tyska mästaren Jim Gottfridsson verkade ha skakat av sig tröttheten som verkade tynga ner honom i det första mötet och visade vikten av en playmaker i bra form.

I den första halvleken hade Nederländerna ingenting att sätta emot och trots ett sent uppsving hos bortalaget var ställningen ändå 14–7 till Sverige.

Jämnare andra halvlek

Resten av matchen var jämnare. Sverige slog synbart av på tempot och Nederländerna kämpade upp sitt. En del slarv från svenskt håll gjorde att Nederländerna kunde hålla jämna steg i den andra halvleken. Men någon fara för vinsten var det aldrig.

Till slut kunde Sverige vinna matchen med 26–20 (50–45) och är därmed klara för VM i Danmark och Tyskland nästa år.

Experten nöjd

Sveriges insats fick godkänt även av SVT Sports expert Magnus Grahn.

– Det jag önskade efter den förra matchen var att man skulle skruva upp tempot initialt. I dag satte Sverige prägeln direkt efter 10-12 minuter. Det var aldrig någon fara sedan, utan Sverige kontrollerade matchen fullständigt.

Grahn menar också att många av spelarna, och kanske framför allt Jim Gottfridsson, verkar ha fått mer energi i jämförelse med det första mötet och att det är orsaken till det bättre och förväntade resultatet.

– Jag tror dels, att det var ett ganska trött Sverige som kom sist, några spelare hade precis avslutat en ganska tuff säsong i Bundesliga. Jim Gottfridsson gjorde sin sämsta landskamp i den första matchen, han lyfte sig rejält nu. Det var mer spring i benen och mer bestämt rakt igenom. 

Sveriges lugnare tempo i den andra halvleken oroar inte Grahn, han tror inte att det var ett tecken på bristande uthållighet.

– Jag tror att Sverige valde att kontrollera matchen. Man hade fått det övertaget och gjorde det som behövdes. Sverige hade kunnat springa ifrån dem  ännu mer men valde att kontrollera matchen och säkra hem den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer