Sverige missade chansen att säkra avancemang – förlorade mot Slovenien

Ljubomir Vranjes vann coachduellen mot kollegan Kristjan Andresson när Slovenien kopplade grepp om Sveriges grupp efter 21-19 i kväll. Förlusten innebär att Sverige missade chansen att säkra avancemang till huvudrundan.

– Det känns som vi inte har en enda taktisk lösning på deras försvarsspel, säger Kim Ekdahl du Rietz till SVT Sport efter matchen.

Inför ett kokande Scandinavium med upp mot 12 000 åskådare på plats hade Sverige problem med att hitta i genom ett stabilt slovenskt försvarsspel. 21-19 i gruppens nyckelmatch innebär att Sverige missade chansen att säkra avancemang men också brände möjligheten att ta med sig de två viktiga extrapoängen in i huvudrundan.

– Bakåt gör vi en väldigt bra match men framåt känns det som att vi inte har en enda taktisk lösning på deras försvarsspel. Vi får kämpa hela matchen för varje mål, säger Kim Ekdahl du Rietz efter matchen

Handbolls-EM

När Kim Ekdahl du Rietz gjorde 2-0 såg det ut att bli en härlig svensk resa till två poäng. Men Slovenien tog över och drog ned tempot rejält i matchen. Jure Dolenec gjorde fyra raka mål och Slovenien tog kommanot om tillställningen. Det storväxta slovenska försvaret lyckades hålla de svenska 9-metersspelarna på behaglig distans från målet och de svenska kantspelarna var i princip outnyttjade.

Krampaktigt svenskt anfallsspel

Slovenien ledde med 10-9 i paus och Sverige hade mycket kvar att hämta i det uppställda spelet. Andra halvlek började svängigt med mycket tekniska fel och felpassningar åt båda håll. Frånvaron av ordinarie högernio Albin Lagergren var kännbar och vikarierande Lukas Arnesson hade svårt att komma till skottläge med sin högerarm.

Med drygt 8 minuter kvar bytte Sverige målvakt och Palicka lyckades med en spektakulär frilägesräddning i sin första aktion i matchen. Matchen var genomgående jämn och Sverige kunde gå i kapp men lyckades aldrig ta ledningen. Med drygt fyra minuter kvar fick Slovenien en utvisning och Sverige en biljett in i matchen. Med drygt fyra minuter kvar fick Jerry Tollbring sitt första riktiga kantläge i matchen vid ställningen 19-20. Men då stod Klemen Ferlin pall i det slovenska målet.

Domarna hamnade i fokus

Den svenska bänken såg rejält upprörd ut i slutet på matchen när Kim Ekdahl du Rietz såg ut att ha säkrat en retur efter en räddning från Andreas Palicka. Den slovenska mittsexan Blagotinsek såg ut att rycka bollen ur handen på svensken, något som oftast renderar i frikast, men domaren friade och Slovenien fick fortsätta anfalla.

Med 20 sekunder kvar fick Slovenien straff och Jure Dolenec satte dit 21-19 och matchen var över.

– Jag tycker vi öppnar matchen okej men det är en kämparmatch rakt i genom. Jag tycker vi ger oss chansen i andra halvlek men det är många 50/50 situationer i slutet som vi får emot oss. Vi får inte glömma att vi brände kanske 6-7 frilägen och i tajta som matchen som denna så är det avgörande, summerar lagkapten Jim Gottfridsson.

Sverige har Polen kvar att möta i den sista gruppspelsmatchen på tisdag. För att garantera avancemang till huvudrundan krävs en vinst i den matchen.