Island besegrade Danmark i EM-premiären. Foto: TT/Bildbyrån

Island skrällvann mot storfavoriten Danmark

Danmark är regerande OS- och VM-mästare. Men i EM-premiären förlorade laget mot Island med 30-31 (15-15).

Så sent som förra året vann Danmark VM-guld i handboll när laget besegrade Norge i finalen på hemmaplan med 31-22. Danmark vann även OS-guld i Rio de Janeiro 2016. Inför EM i Sverige, Norge och Österrike är laget favorit hos många att ta hem guldet.

I kväll gick laget in i turneringen med att möta Island i Malmö. Det blev en tuff historia för Danmark. I halvtid stod det 15-15. Lagen följdes åt ända till 14 minuter in i den andra halvleken då Alexander Peterson gjorde 24-23 till Island. Minuten innan blev Danmarks målvakt Niklas Landin Jacobsen utvisad. Island hade också ledningen ända till fem minuter kvar av matchen då Henrik Mölgaard Jensen kvitterade till 29-29.

Handbolls-EM

Ny jätteskräll

Många trodde då kanske att Danmark skulle vända och vinna. Men Island gjorde först 30-29 genom Alexander Petersson och senare matchavgörande 31-29 genom Arnar Freyr Arnarsson. Danmark reducerade visserligen till 31-30 men Island höll ut och stod för en jätteskräll. Med bara sekunder kvar av matchen fick Danmark ett öppet läge men då blåste domaren för frikast och Island fick segerjubla.

– Det var härligt och vilken atmosfär det var i arenan. Vi är väldigt stolta att vi tar två poäng, säger Islands Olafur Gudmundsson, som spelar i IFK Kristianstad till SVT Sport.

Vad är det som avgör?

– Vi var förberedda taktiskt och hittade luckor i deras försvar. Samtidigt tar vi man mot man-duellerna bra, speciellt i andra. Det var en tuff match, säger han och fortsätter:

– Det var kanske inte lika mycket folk från Island som Danmark. Nationalsången var rätt mäktig och jag fick gåshud. Det är bara att njuta.

Det här var turneringens andra stora jätteskräll. I går förlorade Frankrike mot Portugal med 25-28 i sin öppningsmatch.