Talangen efter konstmålet: ”Får ha fötterna på jorden”

Uppdaterad
Publicerad

Han presenterades för den breda, europeiska handbollspubliken med sitt sagomål mot Schweiz i sin mästerskapsdebut.

Men Valter Chrintz har inte slagit sig till ro.

– Jag ska fortsätta ha fötterna på jorden, säger 19-åringen.

Hans mål mot Schweiz blev omskrivet, omtalat och uppspelat flera gånger. Kristianstadspelaren Valter Chrintz kan på allvar ha slagit igenom för den breda publiken och dagen efter segern i EM-premiären var den 19-årige kantspringaren ett hett byte bland journalistkåren.

– Jag har kollat på målet i efterhand men inte förstått att jag gjorde ett sånt mål som det första i ett mästerskap, skrattar 19-åringen som länge trodde att målet inte blev godkänt.

– Jag sprang bara hem efter målet och firade som att det var mål, men jag var inte säker. När jag kom ner i försvaret ser jag hur vår tränare visar tecknet för övertramp. Efter matchen höll vissa på och skulle lura mig och sa att det inte var mål, men till slut såg jag att det var mål. Men där och då förstod jag inte att det var mål.

Den ödmjuke skåningen säger att han kommer att fortsätta ha fötterna på jorden.- Det krävs ett hårt arbete för att ligga på den här nivån. Jag är bara 19 år och har många år kvar framför mig och många år kvar innan jag blir riktigt, riktigt bra. 

För Sverige väntar närmast Slovenien. Ett landslag som coachas av den tidigare EM-guldhjälten Ljubomir Vranjes som till vardags tränar just Chrintz i IFK Kristianstad. 

– Slovenien är ett bra lag som kan ta sig vidare till mellanrundan. Sen blir det ännu viktigare eftersom det är Vranjes som är tränare. Man vill inte komma hem i slutet av januari och höra att de vann matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.