Foto: Bildbyrån.

Sveriges sköna kliv mot Japan-VM – storseger i kvalet

Uppdaterad
Publicerad

De svenska damerna är halvvägs till Japan. I det första av två möten i VM-kvalet så tog svenskorna en storseger med 33-18 (18-10) mot Slovakien.

Inför drygt 2500 åskådare på plats i en nybyggd handbollsarena i Karlskrona så visade Emma Fernis och de blågula vägen mot VM i Japan i november.

Trots en trög start, där Sverige inte lyckades göra mål under matchens fem första minuter så hann svenskorna att skicka in 18 mål innan halvtidsvilan. Det artonde målet var vackert – nyblivna SM-vinnaren Emma Fernis, Sävehof, sköt bollen upp i krysset just innan halvtidssignalen.

”Man får gåshud”

Noterbart är att en nykomling i landslaget gjorde två mål: Melissa Petrén. Mikaela Mässing gjorde fem mål och hyllade Karlskronapubliken.

– Att spela på hemmaplan är fantastiskt. Man får riktig gåshud när man sjunger nationalsången. För oss var det mycket som var bra, jag tycker Filippa Idéhn (målvakten) stängde igen, säger Mässing till SVT Sport.

Även i den andra halvleken var det klasskillnad mellan lagen och nu är Sverige mycket nära VM.

Returmötet lagen emellan spelas i slovakiska Sala på torsdag. Det gäller för Slovakien att vinna – och att göra fler mål än Sverige, med båda matchernas resultat inräknade.

Handbolls-VM (TT)

Handbolls-VM för damer avgörs i Kumamotoregionen i södra Japan 30 november–15 december.

Totalt deltar 24 länder – varav 14 redan är inkvalade – fördelade på fyra sexlagsgrupper.

Från Europa ska ytterligare nio landslag kvala in och det avgörs i form av ett dubbelmöte (hemma/borta). Det sammanlagda resultatet räknas.

Sverige möter Slovakien och i den första matchen vann Blågult med 33–18 i Karlskrona. Returen spelas i slovakiska Sala den 6 juni.

Övriga kvalmöten: Danmark–Schweiz, Kroatien–Tyskland, Vitryssland–Norge, Serbien–Polen, Tjeckien–Montenegro, Nordmakedonien–Slovenien, Österrike–Ungern, Spanien–Island.

Klara för VM är: Japan (värdnation), Frankrike (regerande mästare), Nederländerna, Rumänien, Ryssland, Argentina, Brasilien, Australien, Kina, Kazakstan, Sydkorea, Angola, Kongo-Kinshasa, Senegal.

Ytterligare ett landslag från Nordamerika/Karibien tillkommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.