Foto: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.

Tungt VM-kvalgenrep för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverige laddade upp inför VM-kvalet i handboll mot Slovakien genom att möta Norge. Det blev ett riktigt uselt genrep där blågult föll med hela 16 bollar, 20–36.

– Vi behöver höja oss till kvalmatcherna mot Slovakien, säger förbundskaptenen Henrik Signell till landslagets hemsida.

Norska målvakten Andrea Pedersen storspelade i målet, och gav knappast de svenska skyttarna stärkt självförtroende inför vad som komma skall. Linn Blom och Anna Lagerquist blev Sveriges främsta målskyttar med fyra vardera.

Den norska dominansen var skrämmande. Laget vann respektive halvlek med utklassningssiffror, 18-10.

Emelie Hegh Arntzen och Vilde Mortensen Ingstad producerade mest i målväg för Norge, sex mål vardera.

– Det positiva var att vi fick en match tillsammans, det syntes att vi behövde det. Många har inte spelat på länge, så det var nyttigt och viktigt. Sen är det tyvärr mycket som inte funkar bra. Vi var stressade i vårt anfallsspel och ville för ofta göra det själva, säger Henrik Signell till landslagets hemsida.

Möter Slovakien i dubbelmöte

För att nå VM i Japan senare i år måste blågult besegra Slovakien i ett dubbelmöte. Första mötet med Slovakien är på hemmaplan den 1 juni, och returen spelas borta den 6 juni.

Nu måste det svenska landslaget samla sig inför vad som komma skall. Den 1 juni är det dags för VM-kval hemma mot Slovakien.

– Slovakien är inte av samma kaliber som Norge, men vi behöver ändå höjda oss och inte tro att den här prestationen räcker. Sen är det en annan motståndare och kommer bli en annan typ av match, men vi behöver hitta tillbaka till en trygghet och spela den typ av handboll som vi har bestämt, säger förbundskaptenen.

Matchfakta Norge-Sverige

36-20 (18–10)

Norge: Emelie Hegh Arntzen 6, Vilde Mortensen Ingstad 6, Marta Tomac 5, Marit Røsberg Jacobsen 3, Camilla Herrem 3, Ingvild Bakkerud 3, Sanna Solberg 2, Tonje Enkerud 2, Malin Aune 2, Silje Waade, Moa Høgdahl, Kari Brattset, Nora Mørk.

Sverige: Linn Blohm 4, Anna Lagerquist 3, Melissa Petrén 3, Carin Strömberg 3, Jamina Roberts 2, Marie Wall 2, Nathalie Hagman, Alexandra Bjärrenholt, Mathilda Lundström.

Publik: 2 200.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.