Trots EM-guldet blir det inget klirr i kassan. Foto: Bildbyrån

Dålig avkastning trots EM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Trots guldet blir det inget överdrivet klirr i kassan för det svenska handbollslandslaget.

Men EM-succén har däremot orsakat rusning efter biljetter till nästa års VM som avgörs i Sverige och Polen.

– Det är ett mästerskap som kretsat kring väldigt mycket extra insatser, säger Stefan Lövgren, VD för svenska handbollslandslaget.

På söndagskvällen tog Sverige guld i EM för första gången på 20 år. Trots de stora framgångarna har mästerskapet inte varit sig likt. EM-uppladdningen har varit kraftigt drabbad av covid-19. SVTs expert Magnus Grahn menade även att det vore på sin plats att fundera på att flytta mästerskapet för att kunna genomföra det på ett sportsligt och smittsäkert sätt.

Nu berättar Stefan Lövgren att detta mästerskap snarare har kostat mer än vad det ger pengar tillbaka.

– Så här mycket pengar har ett mästerskap aldrig kostat någon gång, säger han.

”Intresset för svensk handboll höjs”

Trots den dåliga avkastningen ser man positivt på vad som komma skall.

När SVT Sport pratade med Krister Bergström, affärsutvecklingschef för det svenska handbollandslaget, berättade han att man direkt efter EM-finalen i går såg en peak i biljettförsäljningen inför VM nästa år. Något som Stefan Lövgren bekräftar för SVT i en intervju.

– Intresset för svensk handboll höjs i allmänhet. Framför allt känner jag att det kommer ge en möjlighet att ge väldigt många personer chansen att se det här landslaget på hemmaplan. Vi ser fram emot 2023, säger Lövgren och fortsätter:

– Vi har sett vid tidigare framgångar att väldigt många ungdomar vill pröva på och spela handboll hos sina lokala klubbar och det är en vinst som inte går att skatta i pengar. Speciellt i dessa covidtider när många inte haft den möjligheten, det är en oerhörd positiv effekt av det här guldet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.