Magnus Grahn om Andreas Palickas ”skokupp”. Foto: Viaplay/SVT

Palickas överraskande gest efter prisceremonin: ”Kan vara hans sista mästerskap”

Uppdaterad
Publicerad

Efter EM-guldet i Budapest lämnade Andreas Palicka kvar skorna på prispallen.

 Var detta det sista vi såg av målvaktsfantomen i landslaget?

– Jag tror det finns en uppenbar risk att det här kan vara hans avsked i landslaget, säger SVT:s expert Magnus Grahn.

Andreas Palicka kom direkt från isoleringen rakt in till EM-semifinalen och storspelade direkt. Det följdes upp med ännu en storstilad insats i finalen när Sverige tog guld i EM för första gången på 20 år. Men en mystisk gest från 35-åringen får många att fundera om Palicka gjort sin sista landskamp för Sverige?

Efter finalfirandet lämnade nämligen Andreas Palicka kvar sina gula EM-skor på podiet när han klev av för att fortsätta firandet. En gest som Handbollsverige känner igen från tidigare.

Bengan Boys-legendaren Per Carléns avsked till den stora scenen blev minst sagt ikonisk. Efter finalförlusten i OS 1996 lämnade han kvar skorna på planen.

”Han är inte purung heller”

SVT:s expert Magnus Grahn kommenterar händelsen.

– Jag tror det finns en uppenbar risk att det här kan vara hans sista mästerskap. Jag hoppas verkligen inte det, han behövs, säger Grahn.

Burväktaren är äldst i laget och tar ett mästerskap i taget, så frågan är ändå given om det blir en fortsättning eller inte.

– Med tanke på att han hållit på sen 2007 och slitit och haft en enorm drivkraft att leda Sverige till en mästerskapstitel och nu gjort det så finns den risken. Han är inte purung heller ska man ha klart för sig, säger Grahn.

Om Palickas betydelse för det svenska landslaget säger Grahn:

– Hans betydelse är enorm. Han har stått för enorma och viktiga räddningar, Palicka har varit bäst när det gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.