Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fatos Kücükyildiz Foto: Milad Akbarzadeh/SVT Sport

”Var öppen med att han såg ner på kvinnor”

Uppdaterad
Publicerad

Fatos Kücükyildiz är en av de svenska handbollsspelarna som spelade under André Fuhr i Boroussia Dortmund. 

– Jag tänkte att folk överdrev om honom och tänkte hur illa kan det vara? Men det blev illa, säger hon till SVT Sport.

Fatos Kücükyildiz, numera i tyska Neckarsulm, har representerat en rad svenska klubbar och skrev på för Borussia Dortmund sommaren 2021. På omvägar hade hon hört att det kunde bli en jobbig tid i klubben på grund av tränaren André Fuhr, men trodde inte att det var så farligt.  

– Men det blev illa, säger hon.  

Kücükyildiz beskriver hur Fuhr kunde bryta träningar för att skrika på enskilda spelare och ”trycka ner folk ända ner i skorna”, om hur han uttryckte sig rasistiskt. Bland annat ska han vid ett tillfälle, när Kücükyildiz satt och stretchade, sagt att ”mecka ligger inte ditåt”. 

– Jag har varit med om att spelare gråtit på träning för att de varit förbannade på sin prestation, men jag har aldrig sett så mycket tårar för psykisk press. Som spelare måste du bara ta det. Du har ett kontrakt du måste fullfölja. Du kunde gå hem och gråta och må dåligt, men dagen efter vaknar du och tvingas gå och träna igen. 

Hon poängterar också att det inte var kravställningen som var problemet. Hon menar att man som professionell handbollsspelare är van vid tränare som höjer rösten. Det var sättet han uttryckte sig på. 

– Det var nästan som att han hade hat i sig som skulle ut. 

Pågått i ett decenium

Enligt den tyska tidningen Der Spiegel så har André Fuhrs metoder pågått i ett decennium. Den före detta spelaren Anja Ernsberger, som tränades av Fuhr i Blomberg-Lippe under två säsonger, vittnar om hur samma saker som flera spelare SVT Sport pratat med skedde redan för tio år sedan. I samma artikel berättar också spelare att de exempelvis tvingats att träna trots skador eller kraftig mensvärk. En spelare, som vill vara anonym, säger också att Fuhr en gång försökte tvinga till sig en kyss. 

SVT Sport har tagit del av sms från Fuhr till spelare där han bland annat skriver hur sexiga de är. Dessutom har han kommenterat vilken av spelarna han tycker har bäst rumpa – till en annan spelare i laget. 

I september tvingades Fuhr att lämna. Detta efter att en tysk institution mot våld inom idrotten, en slags visselblåsartjänst, fått uppgifter om anklagelserna riktade mot Fuhr. 

Kücükyildiz säger att klubbens handbollssektion vetat om vad som försiggått – eftersom hon själv var en av dem som tog upp det.

Pratade med sportchefen

– Vi förklarade det många, många gånger under säsongen. Men vi fick ingen respons. Jag pratade med sportchefen (Andreas Heiermann, avgick den 27 oktober) och pratade om vad som hade pågått. Det togs inte emot på ett sånt sätt som det borde ha tagits emot på. Jag fick som svar att ”vi vet inte om vi kan hitta en bättre tränare”. Jag vet inte hur man kunde se förbi att så många tjejer mådde så dåligt.

SVT Sport var i kontakt med handbollssektionens sportchef Andreas Heiermann innan han avgick 27 oktober. Heiermann ville inte svara då, utan hänvisade till Borussia Dortmunds centrala kommunikationsavdelning som svarade i mejl.  

I mejlet till SVT Sport står bland annat att klubben inte fick kännedom om missförhållandena med André Fuhr förrän den 2 september och att de därefter har agerat. De skriver också att de inte vill kommentera händelserna ytterligare eftersom det pågår en intern utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.