Foto: SVT/Bildbyrån

Wanne efter succén: ”Blev kanske en arrogant liten unge”

Uppdaterad
Publicerad

Hampus Wannes, 27, senaste år summeras bäst som succé.

Men vägen till toppen har inte varit lätt.

– Jag hade alltid inställningen att jag aldrig skulle ge mig, säger Wanne till SVT Sport.

De senaste åren har inneburit storartade insatser från Hampus Wanne. Så sent som i januari utsågs han till VM:s bästa vänstersexa och sedan dess har han fortsatt imponera. Wanne har öst in mål i det tyska storlaget Flensburg och prisades i maj med utmärkelsen årets spelare i svensk handboll.

– Nu tycker jag att jag har träffat en nivå som är väldigt hög och det är jag väldigt glad över, säger Wanne till SVT Sport.

27-åringen har dock fått kämpa för att nå den nivå han i dag håller.

”Det var en kamp”

– 92-kullen var väldigt, väldigt duktig. Då fick jag vara med där och jag är född 93. Sedan tog de väldigt stora kliv i Sverige och det gjorde inte jag på samma sätt. Därefter såg Ljubomir Vranjes (dåvarande tränare i Flensburg) något i mig och valde att satsa på mig i Flensburg. De första tre åren där var inte någon glamour, det var en kamp. Då var man helt plötsligt i ett av världens bästa lag och jag var en liten pojk fortfarande.

– Det ”Ljubo” lärde mig var att vara ihärdig och tro på mig själv. Det har gett mig fantastiskt mycket och det känns som att det krävs mycket för att rubba mig.

Hade tvivel på att du verkligen skulle vara här?

– Ja, självklart. Tre år är ändå väldigt många matcher. Jag hade alltid inställningen att jag aldrig skulle ge mig och jag tänkte inte förlora kampen. Jag bet ihop och när jag fick chansen hade jag bestämt mig för att jag skulle ta den. Jag kanske blev en arrogant liten unge där när jag krävde att få speltid.

– Den nya tränaren Maik (Machulla) har också gett mig stort förtroende de senaste fem åren och jag har spelat i princip varje match.

”Fått hjälp av gamla storkanten”

Wanne känner att han nu hittat en rutin och ett tankesätt som funkar.. Samtidigt vill han fortsätta utvecklas.

– Jag har satsat väldigt mycket på mitt straffskytte och fått hjälp av den gamla storkanten Lars Christiansen som är sportchef nere i Flensburg.

I onsdags skrev Sportbladet att landslagsstjärnan är klar för Barcelona, som han under en längre tid ryktats till. Även SVT Sport erfar att ett uppdrag i den spanska storklubben snart väntar för landslagsstjärnan.

– Det kommer du inte få någon kommentar om, varken av mig eller Hampus, säger spelarens agent Martin Klette till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.