Sverige föll mot Spanien i OS-kvartsfinalen. Foto: Bildbyrån

Trots fyramålsledning – Sveriges handbollsherrar utslaget av Spanien

Med en kvart kvar att spela ledde Sverige med fyra mål. Men det räckte inte.

Sverige tappade ledningen – och det blir de regerande Europamästarna i Spanien som får spela OS-semifinal.

Spanien vann med 34–33.

– Det känns tungt, säger svenske stjärnan Jim Gottfridsson.

Det såg så bra ut.

Efter en svag svensk start spelade Sverige upp sig halvvägs in i den första halvleken, och Sverige ryckte åt sig en ledning som halvvägs in i den andra halvleken var fyra mål, 29–25.

Tokyo 2020

Missade lägen

Men sedan hände något. Det svenska spelet föll ihop, bollar kastades bort och lägen missades.

– Vi får matchen dit vi vill. Men efter att vi nått 29 mål bränner vi fem frilägen, och det kostar oss matchen, säger Jim Gottfridsson till Discovery.

För ja, det kostade Sverige matchen. När matchuret hade letat sig förbi 53-minutersstrecket så hade Spanien övertagit ledningen, 31–30. En dryg minut senare var det till och med en tvåmålsledning, efter att Aleix Gomez satt en straff förbi den annars storspelande Andreas Palicka i Sveriges mål.

Fyra ramträffar

Niclas Ekberg fick, med drygt fyra minuter kvar att spela, chansen att reducera på straff – men träffade stolpen. Det var Sveriges fjärde ramträff i matchen.

Två minuter senare hade Spanien chans att mer eller mindre punktera matchen, men Andreas Palicka gjorde en av flera kanonräddningar, och i anfallet därefter reducerade Jim Gottfridsson.

VM-silver tidigare i år

Sverige var därmed piskat att klara det spanska anfallet som kom därefter. Men det gjorde de inte. Alex Dujshebaev satte 34–32 med 31 sekunder kvar. Och segern var i princip klar.

Hampus Wanne reducerade på straff strax därefter, men det räckte inte. Spanien vann med 34–33.

– Just nu känns det som att man bara vill gräva ner sig två meter under jorden och bli där, säger Jim Gottfridsson till C More.

”Extrem tomhet”

Förlusten innebär att Sverige, som tidigare i år tog VM-silver, utslaget ur OS.

– En extrem tomhet. Jag tycker att vi gör en bra match, säger Jim Gottfridsson, och fortsätter lite senare:

– Det har varit djupa dalar och höga toppar. Det är extremt tungt. Allt går planenligt som vi ville innan matchen. Men det känns extra tungt när det är OS, för vem vet när vi får chansen igen.

Det svenska handbollshoppet i detta OS står därmed till damlandslaget. De spelar i morgon kvartsfinal mot Sydkorea.