Hedvig Lindahl berättar om tiden på botten och hur hon tog sig tillbaka.

Lindahl: ”Jag tänkte att alla hatade mig”

Uppdaterad
Publicerad

OS i London 2012 var långt i från den blågula fotbollssuccé Rio-OS bjöd på. Efter mästerskapet nådde målvakten Hedvig Lindahl botten.

– Jag tyckte att alla tittade på mig, att det var mitt fel att vi åkte ur, att alla hatade mig. Det blev bara en mental loop och till slut var jag tvungen att be om hjälp, säger Hedvig Lindahl.

SVT Sport inleder idag en reportageserie i tre delar där vi sätter fingret på idrotten och dess psykologiska hälsoaspekter. Först ut är den svenska landslagsmålvakten som efter OS 2012 nådde botten.

Hon har alltid drömt om att bli världens bästa målvakt. Redan under u-landslagsåren trodde Hedvig Lindahl att hon knäckt koden till framgång. Varje moment på varje träning skulle vara i världsklass.

Idrott och psykisk ohälsa

– Det blir för mycket för en liten människa att bära, säger hon.

Under tio år var fotboll hela hennes värld, nästan inget annat fick plats. Hon var landslagsmålvakt men en bra bit från den absoluta världstoppen. När Lindahl började slappna av utanför fotbollsplanen kom resultaten.

– Jag gör inte lika många misstag nu som förut, det har säkert att göra med att jag är mycket lugnare och tryggare nu.

Knäskadan blev vändningen

2012 mötte hon sin största rädsla när hon förlorade sin plats som landslagets förstamålvakt. Hon märkte att det inte var hela världen – att hennes värde var större än det hon presterade. Dessutom upptäckte hon att hon led av B12-brist, som i många fall leder till depression.

– Det var en mörk tid. Hade jag fått göra om den här resan hade jag nog passat på att njuta lite mer. Nu vet jag att det får att prestera på topp och ändå ha ett annat fungerande liv. Man kanske hade velat åka på en semester ibland.

Elitens osynliga ohälsa

30% av Sveriges elitidrottare mår dåligt. Det visar preliminär siffror som Gymnastik- och idrottshögskolan tagit fram. Aktiva landslagsidrottare har fått svara på en enkät. Av dem uppger 30% att de någon gång under sin karriär mått psykiskt dåligt.

Det är är något vanligare att kvinnor upplever psykisk ohälsa än män.

Källa: ”Elitens osynliga ohälsa” av Cecilia Åkesdotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och psykisk ohälsa

Mer i ämnet