• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Madeleine Janogy

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Madelen Janogy om sin utveckling: ”Jag känner ingen prestige” Foto: SVT

Madelen Janogy berättade om sin psykiska ohälsa: ”Otroligt många har hört av sig”

Uppdaterad
Publicerad

Madelen Janogy, som nyligen blev klar för Fiorentina, avbröt sitt förra proffsäventyr på grund av psykisk ohälsa.

Nu 3,5 år senare mår hon mycket bättre.

– Det är väldigt viktigt att våga erkänna att man kanske inte är så stark. Och det är okej att ta hjälp, säger hon till SVT Sport.

Efter ett halvår som proffs i Tyskland valde Madelen Janogy sommaren 2020 att bryta kontraktet och ta en paus från fotbollen på grund av psykisk ohälsa.

Dessutom berättade 28-åringen i ”Min sanning” i höstas om sin otrygga barndom.

Unga och psykisk ohälsa

– Det har varit mycket kaos. Jag kände en otrolig skam att ha en uppväxt man inte vågade prata om, sa Janogy i programmet.

Nu berättar hon för SVT Sport att hon fått mycket reaktioner från personer som berörts av hennes historia.

– Min första reaktion var ”Hur kan det här vara tabu?” när så många skrev och så många är i samma situation. Det var verkligen något som slog mig när det kom ut, säger hon.

”Jobbade mycket med acceptans”

Hon tror att det är viktigt att förebilder, som hon själv, berättar om psykisk ohälsa för att hjälpa andra.

– När jag kraschade brydde jag mig inte om något, då handlade det om mig. Jag mådde inte bra. Frågan är varför jag inte gjort något åt det innan jag kraschade? Där kanske jag hade behövt ha en förebild.

Vad skulle du ge för råd till andra som kämpar med psykisk ohälsa?

– Jag jobbade väldigt mycket med acceptans. Det tror jag är väldigt viktigt, att acceptera där man är och våga erkänna att man kanske inte är så stark. Och det är okej att ta hjälp, säger Janogy.

– Det var verkligen en nyckel för mig att acceptera att ”det är här jag är” och sedan var det väldigt mycket hårt arbete att jobba med mig själv och ta den tid det tar. Jag hade ju ingen aning om när jag skulle spela fotboll igen, men jag var ganska lugn i det. Det får ta den tid det tar, det här är en utmaning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga och psykisk ohälsa

Mer i ämnet