Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/SVT

Reaktionerna efter Sara Hector berättade om ångesten: ”Betyder så mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Sara Hector har lidit av svår prestationsångest under hela karriären, berättade hon i sitt sommarprat.

Sedan dess har flera idrottare känt igen sig och hört av sig.

– En del säger “Jag gav nästan upp min idrott, men nu fick jag en nytändning”, sådana grejer betyder så mycket att få höra, säger Hector till SVT Sport.

Det var i sitt sommarprat i Sveriges Radio i somras som Sara Hector öppnade upp om sin kamp mot prestationsångest. Ett halvår har gått sedan sommarpratet och i en intervju med SVT Sport berättar den svenska alpinstjärnan att reaktionerna inte lät vänta på sig.

– Det är faktiskt flera idrottare som har hört av sig och sagt att de känner igen sig och många har känt att ”har du klarat av att hantera det där, då kan jag också göra”, säger Hector och fortsätter:

Idrott och psykisk ohälsa

– Några har känt sig peppade och säger ”jag gav nästan upp min idrott, men nu fick jag en nytändning”. Och sådana grejer betyder så mycket att få höra och är jätte, jätteroligt.

Att dessa känslor uppstår inom elitidrotten, är inte konstigt, med den miljö och klimat som råder kring elitidrotten, menar Hector.

– Allt handlar om att prestera och göra resultat och så är det, så kommer det att vara för det är det elitidrott handlar om, så det är inte konstigt att man ibland kan uppleva att det är tufft i tävlingssammanhang.

”Det blir ännu värre”

Hon tror att det är individuellt hur man hanterar ångesten, om man vill prata eller inte med sin omgivning.

– Många gånger kanske man för sig själv inte vill erkänna innan tävlingar och försöker putta bort alla tankar som man inte vill ha, och många gånger blir det som en boomerang-effekt, det blir ännu värre.

– Jag tror att det är bra att prata om, säger hon.

Handlar om att acceptera

Mycket handlar om att acceptera, menar stjärnan, och säger att det viktiga är att hitta sätt att ta sig ur de jobbiga tankarna.

– Dels att inse att det inte är så farligt och inte behöva bli rädd, att jobba med de tankarna och i stället för att bli rädd, “aha, nu kom den tanken igen” och det behöver inte vara så farligt att man känner sig så orolig för att det ska gå dåligt, för sådana tankar kommer komma hos alla.

REPORTAGE: Skidstjärnorna öppnar upp om prestationsångest

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Det här är prestationsångest

Prestationsångest är rädsla för att misslyckas eller rädsla för att inte lyckas leva upp till sina egna eller andras förväntningar.

Det räknas inte som en psykiatrisk diagnos, men du kan ändå må psykiskt dåligt om du har prestationsångest.

När du har prestationsångest känner du dig rädd för att bli granskad och bedömd och då bli avslöjad med att inte duga. Du känner dig också rädd för att bli förödmjukad om det skulle hända.

Källa: bup.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och psykisk ohälsa

Mer i ämnet