Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stjärnorna om prestationsångest: ”Många gånger jag spydde innan tävling” Foto: Bildbyrån

Sebastian Samuelsson om prestationsångest: ”Många gånger spydde jag innan tävling”

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson och Maja Dahlqvist tillhör den absoluta världstoppen i sina respektive idrotter, och har med åren lärt sig att hantera pressen.

Men som unga brottades båda med prestationsångest.

– Det var många gånger där jag mådde fysiskt illa och spydde innan tävling, säger Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

I sitt sommarprat berättade alpinstjärnan Sara Hector att hon lidit av svår prestationsångest. Nu berättar flera svenska idrottstjärnor att de känner igen sig i Hectors berättelse.

Två av dem är skidskytten Sebastian Samuelsson och längdåkaren Maja Dahlqvist. För Samuelsson var det allra värst i tonåren. 

– Jag hade en period som 14, 15, 16-åring där jag tyckte att det var väldigt jobbigt och jag var väldigt nervös i samband med tävling. Det var också många gånger där jag mådde fysiskt illa och spydde innan tävling i den åldern.

Växte ifrån det

Han har svårt att sätta fingret på vad det var för tankar i huvudet när prestationsångesten var som värst.

– Jag skulle inte säga att det var någon konkret tanke, det var bara en känsla man hade.

Hur tog du dig ur det?

– För mig tror jag att det var lite en mognadsfråga också. Jag blev äldre och läste lite böcker om mental träning. Jag skulle vilja säga att jag växte ifrån det, men exakt vad som är vad vet jag inte. Men för min del, med tiden så försvann det där och jag tror att jag i dag är väldigt noga på att skilja på prestation och person.

Dahlqvist: ”Hoppas att jag blir sjuk”

Även Dahlqvist berättar att hon hanterar pressen på ett bra sätt i dag, men att hon kände prestationsångest när hon var yngre.

– När jag var yngre, junior och så, då var det nästan som att jag ”hoppas att jag blir sjuk” för att jag blev så nervös för att ens starta för att jag var rädd för att misslyckas.

Hur gjorde du då för att hantera det?

– Jag tror att jag startade och misslyckades och insåg att det inte var några problem. Jag tror att jag har ”fejsat” det på det sättet och haft personer runt omkring mig som jag har kunnat prata med.

Längdstjärnan tror att man skulle behöva prata mer öppet om prestationsångest.

– Ja, det tror jag. Och jag tror, framför allt för yngre åkare, att man tar det nästan på lite för stort allvar. Det är inte hela världen att misslyckas, säger Dahlqvist.

REPORTAGE: Skidstjärnorna öppnar upp om prestationsångest

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skidstjärnor öppnar upp om prestationsångest

Prestationsångest är rädsla för att misslyckas eller rädsla för att inte lyckas leva upp till sina egna eller andras förväntningar.

Det räknas inte som en psykiatrisk diagnos, men du kan ändå må psykiskt dåligt om du har prestationsångest.

När du har prestationsångest känner du dig rädd för att bli granskad och bedömd och då bli avslöjad med att inte duga. Du känner dig också rädd för att bli förödmjukad om det skulle hända.

Källa: bup.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.