Pressen knäckte Linus Thörnblad: ”Ingen hjälp från idrotten”

Uppdaterad
Publicerad

Efter genombrottet i de sena tonåren dröjde det inte länge förrän Linus Thörnblad hörde till världseliten och plockade mästerskapsmedaljer. Men sen tog det slut och han var bara 25 år när karriären som höjdhoppare var över. I Sportspegeln berättar han om den svåra tiden – och bristen på stöd från idrotten.

Det var efter EM 2010 som en oerhörd trötthet kom över Linus Thörnblad.

– Jag blev nedstämd och bröt ihop. Jag kunde se mig själv ovanifrån sängen. Jag vaknade upp storgråtandes, berättar han i Sportspegeln.

Idrott och psykisk ohälsa

När det var som värst sov han 20 timmar per dygn. På ett år lämnade han knappt hemmet. Vägen tillbaka har varit lång, och ännu är han inte helt bra.

– Den hjälp jag fick var från familj och mina egna kontakter. Ingen hjälp från idrotten. Får du en fysisk skada finns det ett tillvägagångssätt. Vill du bli bättre mentalt för att optimera din prestation går du till en idrottspsykolog. Men här fanns det absolut ingenting, berättar Thörnblad.

Se Linus Thörnblad berätta om pressen, depressionen, varningssignalerna och idrottspsykologins begränsningar i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och psykisk ohälsa

Mer i ämnet