Alexandersson drottning av Globen – krönte kvällen med Jerringpriset

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha tagit emot Bragdguldet och blivit vald till bästa kvinnliga idrottare krönte Tove Alexandersson kvällen och tog emot Radiosportens Jerringpris. Orienteraren blev drottning av Globen.

– Det är mycket känslor och svårt att beskriva, säger Alexandersson.

Alexandersson fick stående ovationer och det dröjde innan hon kunde få fram sitt tacktal på scenen.

– Tack så jättemycket. Jag har verkligen känt av vilket stöd jag har haft, så många som kommit fram och hejat och visat uppskattning. Det värmer så oerhört mycket. Det är en häftig känsla att kunna inspirera människor, säger Tove från Borlänge i tacktalet.

Idrottsgalan

27-åringen lever sin dröm för tillfället.

– Jag vill också tacka hela orienterings-Sverige, alla eldsjälar i Sverige som lägger ner så mycket tid och engagemang i idrotten. Och tack än en gång till alla fantastiska människor runtom mig som gör det möjligt att leva min dröm, säger Jerringprisvinnaren.

Alexandersson stod mot Stina Nilsson, boende i Östersund men bördig från Malung, i finalen, ”dalkullornas dunderduell” som Radiosportens Bengt Skött, själv mas från Rättvik, uttryckte det.

Stina Nilsson fick sitta kvar vid sitt ”skidbord”. Det blev en utmärkelse för Årets lag som tog Sveriges första VM-guld på lång stafett på damsidan någonsin.

”Hade på känn att orienterarna slutit sig samman”

– Jag satt och var nervös hela kvällen. Det var en fin gala och det var välförtjänta vinnare. Jag är nöjd med att ha kommit så långt. Jag har haft på känn att orienterarna slutit sig samman i år och röstat på Tove och hon är verkligen välförtjänt för den här segern, säger Nilsson om andraplatsen i Jerringprisomröstningen.

Alexandersson samlade mer röster, 207 000, än vad Nilsson och Daniel Ståhl fick ihop tillsammans.

”Fler än orienterare som röstat på mig”

– Jag känner ett stort stöd från orienteringen men jag känner även ett stort stöd från andra, det finns så många fler än orienterarna som röstat på mig, slår Alexandersson fast.

Tove Alexandersson hade ett fantastiskt idrottsår 2019. Hon vann fem VM-guld och två VM-silver i orientering och skidorientering. Dessutom blev hon överlägsen vinnare i orienteringens världscup där hon vann åtta av nio deltävlingar (tappade bara den avslutande sprinten i Kina), vilket var hennes sjätte raka totalseger i världscupen.

Alexandersson blev första orienterare sedan Annichen Kringstad, som var en av prisutdelarna under kvällen, 1981 att vinna Jerringpriset.

Jerringpriset kallas för ”folkets pris” eftersom det utses via en omröstning hos Radiosporten.

KLIPP: Här tar Tove emot Jerringpriset

Topp tre Jerringpriset:

1. Tove Alexandersson, orientering 207 000 röster

2. Stina Nilsson, längdskidor 141 000 röster

3. Daniel Ståhl, friidrott 62 000 röster

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsgalan

Mer i ämnet