Jevhen Malysjev (t.v.) är en av idrottarna från Ukraina som dött i kriget. Idrottsminister Vadym Gutzeit berättar att det nu är totalt 262 idrottare som dött. Foto: Twitter/TT Nyhetsbyrån

Ukrainas idrottsminister: 262 idrottare döda i kriget

Publicerad

Kriget i Ukraina har kostat 262 idrottare livet, meddelar landets idrottsminister. Samtidigt har 363 idrottsanläggningar ödelagts.

Idrottsminister Vadym Gutzeit offentliggjorde talen i samband med ett möte med internationella gymnastikförbundets ordförande Morinari Watanabe i helgen.

Gutzeit var tydlig med att han inte vill se några ryska deltagare i OS eller andra tävlingar.

Idrott och politik

– De stöttar alla kriget och deltar i arrangemang till stöd för kriget, sade han.

IOK har skjutit upp beslutet

Internationella olympiska kommittén (IOK) har rekommenderat att ryska och belarusiska idrottare ska släppas in i internationella tävlingar, men under neutral flagg. IOK har nyligen skjutit upp beslutet om de två ländernas idrottare får delta i OS i Paris nästa år.

En bland de ukrainska atleter som nyligen mist livet i kriget är boxaren och medaljören i ungdoms-OS Maksym Galinitjev. Han stupade den 10 mars i Luhanskregionen, 22 år gammal, skriver MMA-nytt.

Andra offer för kriget är ukrainske mästaren i boxning Oleg Prudky, och den 19-årige skidskyttetalangen Jevhen Malysjev som stupade i strid strax efter invasionen.

SE MER: Därför betyder idrotten så mycket för Putin:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, förklarar varför idrotten är så viktig för Rysslands president Vladimir Putin. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet