Marcus Ericsson klättrade fem placeringar i Indianapolis Foto: Bildbyrån

Ny segrare i Indycar – Ericsson tia

Uppdaterad
Publicerad

Rinus Veekay slog till med sin första seger i Indycar när han vann Indianapolis Grand Prix.

Nederländaren svarade för en felfri insats med tidiga stopp på den förra F1-slingan inne på Indianapolis Speedway. 20-åringen blev därmed den femte vinnaren på lika många lopp i årets mästerskap.

Marcus Ericsson blev bäste svensk på tionde plats, Felix Rosenqvist rullade i mål som 17:e man.

– Det här är den bästa bil jag kört! Teamet gjorde ett strålande jobb, jublade en rörd Veekay i vinnarcirkeln. Där det blev ett tårfyllt firande med föräldrarna som lyckats komma över för att se sonens succé – från sjunde startspår till seger.

Européerna dominerade loppet och snodde hela prispallen från nordamerikanerna. Romain Grosjean slutade tvåa efter en imponerande insats i sin blott tredje styrning i serien. Fransmannen stod i pole position och ledde i 44 av de 85 varven. Nu lyckades Grosjean inte riktigt matcha Veekay hela vägen, depåstoppen var inte heller på topp.

Grosjean har ändå gjort en stark comeback efter sin otäcka krasch i fjolårets F1-avslutning där han ådrog sig svåra brännskador på händern. Spanjoren Alex Palou körde i mål som trea.

Ericsson besviken

Marcus Ericsson tog målflaggan som tia efter att startat från 15:e position. Det märktes att teamet vässat arbetet i depån efter tidigare misstag som kostat mycket tid och placeringar i serien. Trots att sista stoppet kostade placeringar var det onekligen ett steg i rätt riktining. Och svensken hade närkontakt med amerikanen Bryan Herta 18 varv från mål.

Herta hamnade i gräset efter dusten med svensken i kurva sju och var 13:e i mål. Ericsson jagade teamkollegan Scott Dixon, Nya Zeeland, på slutet,  men den sexfaldige mästaren höll undan och blev nia och leder fortsatt serien.

– Lite besviken att vi tappade placeringar på slutet. Men det var kul att köra idag och bilen var skapligt bra. Nu har vi något att bygga på för fortsättningen, säger Ericsson till SVT.

Kvalspöket hänger kvar

Kvalspöket hänger dock kvar över Ericsson liksom för Felix Rosenqvist som hade en ny tung dag på jobbet. Han slutade på 17:e plats efter att ha tappat efter lovande inledning på loppet där han startade som 13:e.

Nu inleds två intensiva veckor för svenskarna i Indianapolis inför klassikern Indy 500. Först väntar träningar och kval på banan. Ett toppresultat skulle kunna ställa mycket till rätta efter mager utdelning i mästerskapet. Ericsson är elva i sammandraget medan Rosenqvist är 18:e.

Lundqvist segrade i Indy Lights

Linus Lundqvist såg till att det blev en svensk fullträff i helgen när han vann det första av två heat i Indy Lights. I det avslutande heatet blev Lundqvist femma och ligger klar tvåa i mästerskapet, 11 poäng bakom teamkamraten David Malukas, USA.

KLIPP: Romain Grosjean tog sin första pole position i Indycar (15 maj 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.