Ott Tänak och Thierry Neuville (t.h.) har redan förlängt kontraktet med Hyundai. SVT:s expert Jonas Kruse tror att Oliver Solberg (t.v.) får köra teamets tredjebil i WRC. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Jonas Kruse om Hyundais storsatsning i rally-VM: ”Solberg kommer få köra tredjebilen”

Uppdaterad
Publicerad

Hyundai förlänger kontrakten med Ott Tänak och Thierry Neuville i rally-VM. Den koreanska biljätten storsatsar inför 2022 då ett nytt reglemente med hybridteknik införs i VM-serien.

WRC2-föraren Oliver Solberg är redan kontrakterad för nästa säsong och SVT:s expert Jonas Kruse tror att svensken får en nyckelroll.

– Han kommer med största säkerhet få köra tredjebilen i WRC. Teamet vill matcha fram Oliver mot VM-titeln i kungaklassen, säger Kruse.

Anledningen till att kontraktsförhandlingarna redan nu är klara är att Hyundai så snabbt som möjligt vill testa de nya VM-bilarna och visa musklerna inför kommande säsong.

Teamet har bland annat värvat en av branschens bästa chefsingenjörer, belgaren Christian Loriaux från konkurrenten M-Sport Ford, i dagarna. Med estländaren Tänak, världsmästare 2019, och belgaren Neuville, femfaldig VM-silvermedaljör, får Hyundai två väldigt etablerade förare med olika körstil att testa ut det bästa materialet.

– De visar att de verkligen satsar allt på att vinna VM-titlarna på såväl märkes- som förarsidan. Med Tänak och Neuville jobbar Hyundai långsiktigt och bra. Men när det gäller tredjeföraren är det en annan historia, menar Kruse.

– Det blandas vilt mellan Craig Breen, Dani Sordo och Oliver Solberg utan långsiktighet. Som jag ser det beror det mesta på vilken sida stallchefen Andrea Adamo vaknar på.

Tror på förlängning för Solberg

Efter succédebuten i WRC är Kruse övertygad om att Adamo sett tillräckligt av Solberg för att ha svensken som ett blivande trumfkort i jakten på nya VM-titlar.

– Jag tror Oliver snart kommer presentera en förlängning av sitt kontrakt med Hyundai som sträcker sig förbi 2022, avslutar Kruse.

LISTA: Därför gjorde Solberg succé i WRC-debuten (28 februari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.