Bilden är från en match ifjol. Foto: Erik Mårtensson/TT

IBK Dalen överklagar nedflyttning till Riksidrottsnämnden – anklagar innebandyförbundet för jäv

Uppdaterad
Publicerad

IBK Dalens damlag flyttades ned från Superligan när serien avslutades i förtid.
Nu överklagar de beslutet till Riksidrottsnämnden.
Bland annat hävdar de innebandyförbundets styrelse för jäv.
”Beslutet är formellt och materiellt felaktigt”.

Två omgångar återstod av damernas SSL när svenska innebandyförbundet tog beslutet att avbryta säsongen på grund av coronavirusets spridning. Svenska innebandyförbundet tog även beslutet att flytta ned de två lag som låg under strecket, Dalen och Skoghall. Detta trots att Dalen bara hade två poäng upp till Warberg, med två matcher kvar att spela – och därmed chans att klara kontraktet.

Nu har IBK Dalen överklagat beslutet till Riksidrottsnämnden (Rin).

”Beslutet som SIBF:s styrelse har tagit står enligt IBK Dalen klart i strid med tillämpliga regler. Den omständighet som föranlett beslutet att inte spela klart serierna – ett beslut som inte ifrågasätts i och för sig – kan inte rättfärdiga beslutet att flytta ned IBK Dalen. Beslutet är formellt och materiellt felaktigt”, skriver de i sin överklagan, där de bland annat hävdar att jäv förekommit i samband med beslutet:

”I förevarande fall har ledamoten Lena Larsson deltagit vid beslutet av ärendet. Lena Larsson är dels före detta ordförande i Skoghalls Innebandyklubb (Skoghalls IBK) och står dels i skrivande stund som styrelseledamot för nämnda klubb. Skoghalls IBK var under säsongen 2019–2020 säsongskonkurrent till IBK Dalen och Lena Larsson bör därmed anses ha varit jävig i detta ärend”, skriver IBK Dalen.

Pekar på handbollsförbundet

Eftersom Dalen fortfarande hade chansen att hålla sig kvar i serien anser klubben att serien borde ha utökats, och ger exempel på andra förbund som tagit det beslutet:

”Svenska Handbollsförbundet använde detta tillvägagångssätt vid sitt motsvarande beslut i fråga om upp- och nedflyttning av lag. Svenska Volleybollförbundet meddelade även nyligen att samtliga lag som har en teoretisk möjlighet att ta en kvalplats, såväl uppåt som nedåt, ges möjlighet att spela på högre/samma nivå”, skriver de.

ARKIV: Johan Esk om coronavirusets påverkan: ”Ser en social katastrof framför mig” (29 mars)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Esk om coronavirusets påverkan: ”Ser en social katastrof framför mig”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer