Pixbo och Rönnbyspelare samt genralsekreterare Göran Harnesk. Foto: Bildbyrån

Innebandyns svar efter kritiken: ”Vi var överens”

Uppdaterad
Publicerad

Krav från regeringen gjorde att många idrotter ställde in spel i samtliga divisioner.

Det gjorde inte innebandyn som spelade klart grundserien – och fick högljudd kritik.

Nu svarar det svenska innebandyförbundets generalsekreterare.

– Vi var överens med föreningarna, säger Göran Harnesk om beslutet.

När Svenska innebandyförbundet valde att spela klart säsongen kom kritiken direkt.

En av de största kritikerna var Urban Karlsson, klubbdirektör i IBK Dalen som var rasande på förbundet. Men generalsekreterare Göran Harnesk har en annan syn på saken.

Corona och idrott

– Det har varit väldigt olika kritik i den här frågan. En del föreningar har varit kritiska för att de ville att det skulle spelats fler matcher och en del är kritiska för att det har spelats matcher, säger Göran Harnesk och slår fast:

– Vi genomförde endast de matcher som var av betydelse.

Var det ett svårt beslut att ta?

– Vi är inte mer än människor och vi tycker det är en oerhört svår situation, säger Harnesk och fortsätter sedan:

– Vi tog det beslut vi gjorde utifrån rekommendationer som vi fick från Folkhälsomyndigheten som kan mer än vad vi kan. Vår styrelse och vi var överens med föreningarna (FSSL). Sen har föreningarna haft ett möte där de ändrat sig och det har varit enskilda klubbföreträdare som haft åsikter men så är det.

En annan stor fråga är om det blir något slutspel för innebandyns högstaliga i år, ett beslut som måste tas om en nästa vecka.

– Vi kommer att fatta ett defintivt beslut den 23 (mars) och med de signaler som vi fått är att det inte har stagnerat. Jag har svårt att se att vi kan fatta ett tävlingsmässigt beslut nu men vi får se hur det ser ut då.

Kan det bli ett slutspel utan publik?

–  Det är en av frågorna vi diskuterar. Våra SM-slutspel bygger på publikintäkter som ger en ekonomisk situation för fattiga föreningar. Så i då måste fall måste man i så fall få klart för sig ganska tidigt vad det finns för ekonomiska förutsättningar för dem, säger Harnesk och konstaterar sedan:

– Det är inte så att de har stora tv-avtal som de tjänar miljoner på. De föreningar som har stora omsättningar har också förväntningar på att ha utsålt i ett slutspel.

KLIPP: Regeringens beslut: Stoppar alla evenemang över 500 personer (11 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet