Historiska derbymålskytten Maja Ekström. Foto: Bildbyrån

Malmö krossade Lund i historiska derbyt

Uppdaterad
Publicerad

Bottenmöte och ett historiskt Skånederby mellan Malmö och Lund i damernas SSL.

Då visade Malmö vilka som varit i SSL längst och vann bekvämt med 5–0 efter dubbla mål av U19-landslagsspelaren Maja Ekström.

– Det känns jättebra och jättekul att vara den som gör första målet, säger den historiska målskytten Maja Ekström.

För första gången någonsin drabbades Malmö FBC och nykomlingarna IBK Lund samman i damernas högstaliga. Ett derbymöte med viktiga poäng på spel då det var två lag som haft en sviktande inledning och parkerat sist, respektive näst sist, i tabellen.

I en händelsefattig förstaperiod hade Lund chansen att ta ledningen men istället blev det Malmös U19-landslagsspelare Maja Ekström som gjorde det historiska 1-0-målet.

– Det känns jättekul att vara den som gör första målet, säger den Maja Ekström till SVT Sport efter matchen.

I andra perioden fortsatte Ekström att leverera med ännu ett mål och då bortalaget Lund inte hade mycket framåt tog Malmö över mer och mer.

”Vi behöver detta”

Det var egentligen aldrig något snack och när Ebba Flydalen gjorde sitt första SSL-mål vilket innebar 3-0 i slutet av andra kändes det som att Lund började tappa motivationen. Till slut blev det 5-0 efter ytterligare två hemmamål.

– Jätteskönt, vi behöver detta. Matchen är lite studsig emellanåt men vi spelar ändå bra. Vi sätter våra lägen som vi får i idag, det har vi inte gjort de andra matcherna, säger Maja Ekström.

”Kul med derby – skittråkigt att förlora”

Malmömålvakten Elin Rosén höll sin andra nolla i karriären – men hade inte mycket att göra –  något som Lunds lagkapten Lisa Stellansdottir inte var nöjd med.

– Det är svårt att sätta fingret på varför vi inte kommer igång, sen tror jag att Malmö är hungriga på poäng. Det här är deras första vinst för säsongen så det är klart de är sugna men vi hittar inte oss själva i dag. Vi kan mycket bättre, säger Lisa Stellansdottir till SVT Sport.

– Det är kul med derby, lite tråkigt med publiksituationen men alltid kul att Malmö nu som man tampats med dem sedan man var liten, sen är det skittråkigt att förlora så klart.

Malmös första seger för säsongen innebär att laget klättrar förbi Jönköping och är ny 12:a i tabellen. Lund står kvar på noll poäng och är sist i serien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.