Foto: Bildbyrån

”Tolkar man det hårt antar jag att det inte blir några matcher”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kom besked från Folkhälsomyndigheten att man inför skärpta riktlinjer i Uppsala som gäller med omedelbar verkan.

Något som kan komma att påverka elitlagen i Uppsala.

– Tolkar man det hårt antar jag att det inte blir några matcher, säger Sonja Entzenberg på Uppsala Basket.

Skärpta riktlinjer innebär bland annat avrådan från att arrangera eller delta i fester eller liknande socialt umgänge och de allmänna råden omfattar även olika verksamheter som affärer, idrottsanläggningar och arbetsplatser.

Det är ännu oklart om Uppsalaklubbarna kommer att spela matcher framöver.

Corona och idrott

– Jag tycker inte det är så tydligt hur dessa riktlinjer skiljer sig mot de tidigare. Ska man tolka det hårt antar jag att det inte blir någon match på lördag och att vi inte kan åka iväg på någon bortamatch eftersom alla vill att vi i Uppsala ska hålla oss hemma. Eos kanske inte heller vill åka hit på lördag? säger Sonja Entzenberg, klubbdirektör, Uppsala Basket.

Storvreta ställer in

För Storvreta IBK har säsongen i SSL inneburit en hemmamatch utan publik så här långt, men det fanns andra planer: att ta in 50 personer sittandes och även ha ytterligare åskådare i logerna.

– Det är klart det är tufft ekonomiskt och skulle vi gjort som vi planerat kanske vi kunnat få evenemanget att gå runt och täcka våra kostnader. Men vi får helt enkelt bidra och hjälpa till och göra vad vi kan för att minimera smittspridningen från vår sida. Det är ett självklart beslut att ställa in och spela utan publik, säger Hannes Öhman, försäljning och marknad, Storvreta IBK.

Har dialog med lagläkaren

IK Uppsala har en hemmamatch kvar i Damallsvenskan, 7 november mot Rosengård. De nya riktlinjerna gäller till att börja med ram till 3 november.

– Allt är rekommendationer än så länge. Inom laget sköttes det här väldigt bra under våren när det var restriktioner. Egentligen handlar det om att påminna och fortsätta hålla i som vi jobbat tidigare, säger Linda Zillén, ordförande IK Uppsala. 

– Det känns inte som vi kommer ha någon publik alls, vi får se efter 3 november om det blir en förlängning av restriktionerna.

Klubben för en dialog med sin lagläkare som i sin tur har kontakt med smittskyddsläkare i Uppsala.

Har ni själva haft något fall av covid-19?

– Nej, det har vi inte.

KLIPP: Emma Frans om varför Uppsala blir först med lokala restriktioner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet