Storvreta bärgade sitt femte SM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Falun hade aldrig förlorat en SM-final. I klubbens femte final kom så nederlaget när Storvreta vann välförtjänt med 6–2 efter två sena mål.

– Jag vet inte vad som kan toppa det här. Jag är fan mållös, det är för bra för att vara sant, säger Storvretabacken Tobias Gustafsson till C More.

Det var Sveriges två giganter som möttes i en på förhand kallad drömfinal i ett fullsatt Globen. Det var egentligen inget snack om vilket som var det starkaste laget, och när Albin Sjögren satte dit 5-2 med 1.20 kvar efter att Falun plockat ut målvakten kunde Storvreta njuta inför en mäktig klack från Uppsala.

– Det är skitskönt och jag tycker vi är värda det. Skönt att få stänga matchen med ett mål och en assist, säger Albin Sjögren till C More.

Poängkungen var glad över att få avgöra och ta sitt andra SM-guld.

– Då var jag bara en liten pojke men det var skönt att vara tongivande och skjuta hem SM-guldet igen, säger Sjögren.

Gustafsson: ”Tredje gången gillt”

För Storvretas stjärnback Tobias Gustafsson var det desto mer känslosamt av förklarliga anledningar. Efter två finalförluster värvades valde han att krita på för Storvreta inför säsongen för att äntligen få vinna det där guldet han saknade.

– Det är tredje gången gillt. Jag har nog aldrig mått så här bra i kroppen som jag gör just nu, säger Gustafsson som gjorde sin första säsong i Storvreta och nyligen utsetts till Årets spelare till C More.

Uppsalalaget Storvreta imponerade från första tekning och fick en 2-0-ledning att gå på i första perioden – men Falun skulle komma i kapp. Dalalagets lagkapten Rasmus Enström kunde vackert knacka in 2-2 i andra perioden och ge finalen en rafflande prägel. Storvreta svarade dock snabbt och innan andra ronden var över hade Fredrik Lindholm och Valdemar Ahlroth sett till att fixa en ny tvåmålsledning: 4-2.

”Varit bäst hela säsongen”

Storvreta höll ihop, utökade till 6-2 i slutminuterna och tog klubbens femte SM-titel. Därmed kan klubben titulera sig mesta mästare tillsammans med IBK Lockerud.

– Vi har varit bäst hela säsongen och våra toppspelare kliver fram nu i finalen samtidigt som vi sliter som djur i sista perioden, säger Tobias Gustafsson till C More.

Hur firar du i kväll?

– Ja... Det lär bli rejält i alla fall.

Senaste tio årens svenska mästare

2008: Warberg

2009: AIK

2010: Storvreta

2011: Storvreta

2012: Storvreta

2013: Falun

2014: Falun

2015: Falun

2016: Storvreta

2017: Falun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.