Johan Sjöström väntar på SSL-klartecken. Foto: Bildbyrån

”Vi kommer väldigt snabbt att vara med och kriga i toppen”

Uppdaterad
Publicerad

Thorengruppen väntar på att semestertiderna ska vara över.
Efter det förväntar sig sportchef Johan Sjöström att klubben ska få Iksu:s plats i SSL – och att han då kan presentera sitt slagkraftiga lag som redan är i stort sett klart.
– Vi kommer att väldigt snabbt kunna vara med och kriga i toppen, säger Sjöström till SVT Sport.

Det var i början av juli som Umeå-laget Iksu lämnade beskedet att man drar sig ur SSL på grund ekonomiska bekymmer.

Johan ”Jocke” Sjöström är tidigare klubbikon i Iksu och har under en tid suttit på dubbla stolar. Dels som klubbchef i Iksu men också som sportsligt ansvarig i den andra Umeå-klubben, Thorengruppen.

Klubben som nu väntar på beskedet att få ta över Iksu:s plats i SSL. När SVT Sport når Sjöström har han ännu inte hört något nytt från förbundet som har sagt att man för stunden är på semester.

– Jag har inte fått något konkret från förbundet kring platsen i SSL. Jag ringde till RIN (Riksidrottsnämnden) och kollade om det kommit in någon överklagan för den tiden gick ut i fredags, men de hade inget registrerat ärende. Troligtvis har ingen överklagat men det kan också ligga hos någon som har semester och som inte har gått in och registrerat det, säger Sjöström och fortsätter:

– Men om det inte kommit in någon överklagan, skulle det innebära att vi kommer att erbjudas en plats. Då ringde jag förbundet och de sa att det är semester och att det kommer att gå ut näst-nästa vecka om ingen överklagan kommit in. Till 90 procent är det klart hur truppen kommer att se ut om det bara bekräftas att det blir spel i SSL.

Ska kriga i toppen

Sjöström bekräftar att flera spelare från den gamla Iksu-truppen kommer att finnas med i Thorengruppens SSL-lag.

– Jag vill inte uttala mig om det innan det har kommunicerats rätt vägar. Men det ser bra ut och det finns ett stort intresse, så det kommer att vara spelare från IKSU som ingår i den nya truppen, inkluderat med några från Thorengruppen samt några nya utifrån.

Hur bra kan ni bli redan kommande säsong?
– Vi kommer väldigt snabbt kunna vara med och kriga i toppen. Det blir ett lite annorlunda och yngre lag där vi måste få träff på några av de yngre spelarna för att direkt vara med i toppen och samtidigt hålla de etablerade spelarna skadefria. Det blir en spännande trupp med U19-landslagsspelare och även fler lokala spelare.

SVT Sport var tidigare i kontakt med Iksu-stjärnan, Emelie Wibron. Då var hon osäker på sin framtid, efter att hon varit inställd på att avsluta sin karriär i Iksu.

– För mig har det betytt så oerhört mycket att spela innebandy i Iksu. Dels för att jag redan har spelat i tio år, men också för att jag hade bestämt sedan länge att jag skulle fortsätta spela alla säsongerna jag har kvar i kroppen här, sade hon då till SVT Sport.

Men enligt Sjöström har det till stor majoritet varit positiva tongångar i samtalen med spelarna.

– Det har varit extremt positivt. Det har varit huvudspåret för många att spela kvar i Umeå och spelarna har mest velat veta hur laget kommer att se ut och vilken förening man kommer att representera. Jag har samtidigt uppmanat dem att hålla dörrar öppna och hålla igång dialoger med andra föreningar om det finns sådana tankar då jag inte kunnat lova någonting.

Sjöström bekräftar att det finns överenskommelser med flera gamla Iksu-spelare.

– Det finns starka signaler att de allra flesta vill vara kvar i Umeå för att se vad det blir för någonting. Det finns formella överenskommelser med många av spelarna. När det är hundra procent klart och vi får platsen kan vi gå ut med mer information kring truppen.

KLIPP: Thorengruppens överklagan går igenom (3/7-2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.