Bäst i världen – spelar med tioåringar

Anna Wijk blev nyligen utsedd till världens bästa innebandyspelare – för tredje året i följd. Men vardagen är långt ifrån ett glamoröst kändisskap. Närmare bestämt på en skola, i Mora.

Hon har vunnit allt som går att vinna. Men i matchen på klass 3B:s lunchrast hamnar 25-åringens lag i tidigt underläge.

– Nu måste vi komma igång, säger Anna Wijk, som också måste knyta sina vita skor.

– Det är så här jag växte upp, så det är nostalgi att få vara med och lira, säger centern.

Hon är uppvuxen i Sandviken, gör sin sjätte säsong i Kais Mora. I grundserien blev det 24 mål den här säsongen. Målgivande passningar – det dubbla.

– Jag är väl ingen storskytt direkt, så det har blivit att jag ofta passar. Egentligen i alla situationer. Det är därför jag tror att jag har blivit en bra passningsspelare, säger Wijk.

”Spelaren alla ser upp till”

I motiveringen till utmärkelsen ”världens bästa spelare”, står det bland annat: ”Den unika kombinationen av hög lägstanivå och enastående skicklighet har gjort henne till spelaren som alla ser upp till”.

Det låter ganska sjukt. Det är svårt att ta till sig. Jag vet inte riktigt om jag förstår det. Men det är förstås stort och väldigt ärofyllt att få ett sådant pris.

Vill vinna – i allt

Själv väljer hon att framhäva vinnarskallen, som hennes kanske allra viktigaste egenskap som innebandyspelare. En vilja att vinna, som gör sig påmind även bortanför sargkanten.

– Är det Bingo i bussen så vill hon vinna den, spelar vi matchen på träningen vill hon vinna. Hon vill vinna precis allt, säger tränaren Noèl Alm Johansson.

Men det har inte alltid varit en styrka.

– När jag var liten så kastade jag grejer och slog. Men jag har utvecklats otroligt mycket där, och kan behärska det. Nu ser jag det som en fördel, jag blir bättre när jag blir lite halvgrining, säger Wijk.

Snart lågstadielärare

Men inte ens den största, kan leva på sporten. Innebandy är ung, ekonomiska muskler saknas – inte minst på damsidan.

I sommar är fyra års studier till ända. Och Anna Wijk – kan titulera sig lågstadielärare.

Med huvudet högt, eftersom hennes lag – innan full rast – hade hunnit ikapp. Och matchen till ”sista målet vinner”. Där Johnas, tio år, blev stor hjälte. Framspelad av den bästa i världen.

Se reportaget här!

Anna Wijks meritlista:

Visa

4 VM-guld 2009/2011/2013/2015.
1 SM-guld, 2015.
Årets spelare 2013/14 och 2015/16.
Årets center 2009/10, 2011/12, 2013/14, 2014/15 och 2015/16. 

A-landskamper: 78. 38 mål, 90 assist, 128 poäng totalt.

Vinnare poängligan: 2016/17 (74 poäng), 2015/16 (83), 2013/14 (86)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer