Dylan Cozens gjorde sex poäng när Kanada vann stort Foto: SVT

17 av Kanadas 20 utespelare gjorde poäng

Uppdaterad
Publicerad

Ettan kom.

Tvåan kom.

Och även 16 kom så småningom – när Kanada förnedrade Tyskland i JVM.

– Det här är inte bra för turneringen, säger SVT Sports expert Mikael Renberg om klasskillnaden.

Som så många gånger förr är Kanada tillsammans med Ryssland de stora favoriterna i årets JVM.

Därmed hade de allra flesta trott att hemmanationen skulle få en enkel resa mot tyskarna när de gick in i turneringen under natten mot söndag, svensk tid.

JVM i ishockey

Men att siffrorna skulle bli såpass stora som 16-2, är det kanske inte så många som hade trott. Innan matchen var över hade Kanada hela sju spelare som hade gjort minst tre poäng eller mer.

Flest poäng av alla gjorde forwarden, Dylan Cozens, 19, draftad av Buffalo. Han stod för tre mål, tre assist och var fullständigt dominant i många byten på isen.

”Det är inte underhållande”

Kanada hade ”bara” 44 skott på mål – men 16 av dem gick alltså i mål. Vilket ger lönnlöven en skottprocent på 36,36%. Kanada kom till matchen med 20 utespelare ombytta och som fick istid. Endast tre av dem lämnade JVM-premiären poänglösa.

– Juniorhockey är allt som oftast underhållande, men det här är inte underhållande. Det är inte så här det ska vara, säger SVT Sports expert, Jonas Andersson om klasskillnaden i matchen.

SVT Sports andra expert, Mikael Renberg, fyller i:

– Corona ställer till det och man kan ställa sig frågan om junior-VM ska spelas när förutsättningarna blir såpass olika. Tyskland behöver varenda enskild spelare för att bara kunna förlora med hyfsade siffror mot Kanada. Nu har de för många spelare borta och Kanada skulle kunna gjort ännu fler mål, säger Renberg och fortsätter:

– Det här är inte bra för junior-VM. Det får inte bli för stora siffror för då blir det inte bra för någon. Det är inte bra för Kanada, det är inte bra för Tyskland och det är inte bra för turneringen som sådan.

KLIPP: Söderbloms konstmål mot Tjeckien (26 dec 2020)

JVM

Tyskland logo

Tyskland

2 - 16

Kanada logo

Kanada

1-4, 0-7, 1-5
Edmonton
Publik: 0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet