Sverige spelade ut efter att målvakten spikade igen

Sverige vann sin inledande match i JVM mot Tjeckien med 7-1 och den förlustfria sviten i gruppspelet är nu uppe på 53 matcher och går tillbaka till 2006. Målvakten Hugo Alnefelt klev fram och gjorde viktiga räddningar så länge matchen var jämn.

– Vi växer desto mer matchen går och vi har något riktigt stort på gång även om matchbilden kanske inte var 7-1. Det var en riktigt skön premiär och vi ska bygga vidare på det här under turneringen, säger kaptenen Philip Broberg till SVT Sport.

Frölundas Elmer Söderblom svarade för en delikatess vid sitt 5-1-mål. Han stod framför målet i powerplay och sög åt sig pucken vid högra stolpen. Han drog sedan snabbt pucken baklänges mellan benen och med klubban fortsatt mellan benen drog han iväg ett skott och målet var ett faktum, ett konstnummer och en Youtube-favorit säkerligen i Edmonton, Kanada.

JVM i ishockey

När matchen sedan länge var avgjord tog Djurgårdens Oscar Bjerselius vara på sin lilla speltid och tryckte in 6-1 fri rätt framifrån. Det tjeckiska försvaret var uppgivet och inte ens nära. Brynäs Noel Gunler drog iväg en handledare i powerplay för avslutande 7-1, där det rann iväg. Fram till halvvägs var det jämnt.

Tjeckien hade chans att gå fram till 2-1 och sätta press på Sverige men målvakten Hugo Alnefelt spikade igen och Sverige kunde göra det avgörande rycket med tre mål i andra perioden.

– Det gällde att vara på tårna när de fick sina lägen, säger Alnefelt.

Tre assister av Broberg i andra perioden

Skellefteås Albin Sundsvik gjorde 2-1 i powerplay när han stod vid ena stolpen och tog vara på en sargstuds bakom målet.

Vid 3-1 var Leksands Emil Heineman vaksam och utnyttjade att en tjeckisk spelare missbedömde en sargstuds i powerplay och svensken satte full fart från egen blå och störtade mot målet och gjorde 3-1, ett mål i boxplay.

Vid 4-1 var det återigen en sargstuds bakom mål som föregick målet som Frölundas Theodor Niederbach gjorde. Vid samtliga mål i andra perioden hade kaptenen, Skellefteås Philip Broberg, assister. Han valdes till Sveriges bäste spelare.

Alnefelt hyllas: ”Ger laget en chans att vinna varje match”

– Vi ska lyfta fram Hugo Alnefelt, för Sverige har en målvakt som kommer att ge laget en chans att vinna varje match. Sverige började inte så bra i den andra perioden men då räddade Alnefelt återigen Sverige, sedan äter sig laget in i matchen och får långa anfall och till slut så äger man perioden. Man spelade riktigt riktigt bra de sista tio minuterna i andra perioden, säger experten Mikael Renberg.

Tjeckien var piggt inledningsvis och tog rättvist ledningen genom Jan Mysak men bara 32 sekunder senare kunde Arvid Costmar stöta in 1-1 genom att hålla nere klubban framför målet.

Tjeckien var sedan en videogranskning från att göra 2-1 men Alnefelt höll pucken i plocken tillräckligt länge och det gick inte att se om den varit över mållinjen oavsett vilken vinkel som visades men extremt nära var det. Domarna var därmed tvungna att fria.