18-årige Holtz hyllas av Mats Sundin: ”Spelförståelse som de bästa”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges JVM-lag har drabbats hårt av pandemin. En av dem som måste bära laget och kliva fram är den 18-årige djurgårdaren Alexander Holtz.

– Det som slår mig är att han har en sådan spelförståelse, som de bästa spelarna, trots att han är så ung, säger legendaren Mats Sundin i SVT Sports serie Framtidens stjärnor.

Holtz har gjort succé med Djurgården den här hösten, 13 poäng (6+7) på 19 matcher, och är draftad av New Jersey Devils. Mats Sundin inledde sin NHL-resa för 30 år sedan, från Djurgården han också, och är imponerad av vad Holtz har presterat.  

– Det som slår mig är att han har en sådan spelförståelse, som de bästa spelarna har trots att han är så ung. Det vill säga att han tar sig till positioner på isen och läser spelet bra. Något som är unikt för hans ålder är att han har ett jättefint skott, säger Sundin.

JVM i ishockey

Skjutit sönder garageporten

Holtz har en skottramp på garageuppfarten till föräldrarnas villa, där han stått och nött mot ett mål med markerade ytor för att öka precisionen. Bakom nätet skymtar en sönderskjuten garageport.

När Holtz visar upp sitt digra prisskåp i pojkrummet pekar han på en speciell guldmedalj. 

– Det största är U18-VM-guldet. Vi kom ihop som grupp och vann trots att USA hade det bästa laget, vilket alla visste, säger Holtz om den överraskande titeln på hemmaplan i Örnsköldsvik/Umeå våren 2019.

Det behövs något liknande i det här mästerskapet om succén ska återupprepas.

– Vi kan inte förvänta oss en semifinalplats. Det finns tre lag som ser extremt starka ut; USA, Kanada och Ryssland, säger experten Jonas Andersson.

Juniorkronornas matcher med svenska starttider:

26/12 20.00 Sverige    – Tjeckien

29/12 00.00 Österrike  – Sverige 

31/12 03.30 Ryssland   – Sverige   

1/1 03.30 Sverige    – USA     

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet