Jonathan Carlsson, Akim Aliu och Bill Peters. Foto: Bildbyrån

Akim Alius svenske lagkamrat om Bill Peters: ”Väldigt excentrisk”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan fick Bill Peters sparken från jobbet som tränare för Calgary Flames.
En del av anledningen var att han riktade rasistiska ord mot den förre SHL-spelare Akim Aliu för tio år sedan.
En som var med vid tillfället var Timrås Jonathan Carlsson – som lider med Aliu.
– Man ställer sig ju frågan: ”Hade jag kunnat göra mer”?

Bill Peters fick förra veckan sparken av Calgary Flames efter en turbulent vecka.

Turbulensen inleddes med att den tidigare AIK- och Karlskrona-spelaren Akim Aliu avslöjat att Peters, då tränare för Alius dåvarande lag Rockford Icehogs i AHL, använt rasistiska ord i samband med att han klagade på musiken som Aliu spelade i omklädningsrummet.

”Han riktade n-ordet mot mig vid flera tillfällen under mitt rookieår för att han inte gillade mina musikval” skrev Aliu på Twitter.

”Låtsades att inget hade hänt”

Därefter kom fler vittnesmål om Peters. Bland annat skrev den tjeckiske backen Michal Jordan på Twitter att Peters använt fysiskt våld mot honom.

”Han sparkade mig och slog andra spelare i huvudet under matcherna. Sedan låtsades han som om inget hade hänt” skrev han på Twitter.

”Väldigt excentrisk”

En som haft Peters som tränare är Timrås Jonathan Carlsson. Han var lagkamrat med Akim Aliu i Rockford 2009-10.

– Han var excentrisk men han gick aldrig över gränsen mot mig. Det är lätt att skratta åt det nu, tio år senare. Men han var proffsig mot mig och saklig – kanske lite väl saklig emellanåt – men gentemot mig så uppträdde han professionellt, säger Carlsson till SVT Sport, och fortsätter:

– Du stöter på många tränare genom åren som är mer eller mindre excentriska. Men han var det kanske mer än andra.

På vilket sätt var han excentrisk?

Han hade sina metoder för att få igång spelare och få dem att prestera. För mig personligen så kommer jag ihåg ett möte där han radade upp alla saker som jag var dålig på – och det var ett väldigt långt möte, haha.

– Men det är lite så med den tränarskolan. Men jag tycker inte att det hör ihop med debatten kring det som handlar om Akim, det är två skilda saker. Ledarstil och större frågor ska man hålla isär. Den här debatten handlar inte om samma sak.

”En dålig relation”

Carlsson bodde tillsammans med Aliu, och var med när incidenten som Aliu nyligen avslöjade inträffade. Han berättar att blev överraskad över att det kom fram nu, men att det var tydligt att Aliu och Peters inte direkt var såta vänner.

– De två hade ju en dålig relation, det var väldigt tydligt för alla inblandade, säger han, och berättar om den uppmärksammade händelsen:

– Det här med musiken var ju en följetong. Bill hade ju ett dåligt ordval, men jag minns att han gick ut framför hela laget dagen efter och bad om ursäkt. Han tyckte att han hade betett sig dåligt och bad om ursäkt för hela laget.

– Då trodde jag att saken var utagerad.

”Hade jag kunnat göra mer?”

Carlsson har dock känt ett visst dåligt samvete när det hela nu har blivit uppmärksammat.

– Man ställer sig ju frågan: ”Hade jag kunnat göra mer om han kände så där?” Det är ju väldigt jobbigt som spelare och lagkompis när någon mår så dåligt av saker som sker. Men det är inte så lätt att prata om sånt, säger Carlsson, som var 21 år vid incidenten.

– Jag var ju lika vilsen som någon annan på den där tiden. Det var mitt rookieår och jag hade fullt upp med att ta hand om mig själv, om du förstår vad jag menar. Du förstår inte de större sammanhangen på samma sätt då du är 21 år gammal.

– Man kanske hade sett andra saker nu när man varit med ett tag. Det ska vi låta vara osagt. Men just då var det inget jag reagerade över på det sättet.

”Samhället utvecklas”

Jonathan Carlsson hoppas att allt som har uppdagats de senaste veckorna leder till något gott, och anser att det är stor skillnad nu jämfört med när han kom upp på elitnivå för ett drygt decennium sedan.

– Samhället utvecklas, och jag tycker att jargongen på isen går åt rätt håll. Det är vi som har varit med ett tag får vara fanbärare och får se till att det blir bättre när vi lämnar över sporten till nästa generation så att de får lika bra upplevelser.

– Det kommer gå upp och ner och fram och tillbaka men det finns en del saker som inte hör hemma här. Det finns en nolltolerans och det ska alla vara väldigt tydliga med.

I DAG: Foppa om coachernas skräckmetoder: ”Visst förekom det”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Foppa om coachernas skräckmetoder : ”Visst förekom det”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer