Foto: Bildbyrån

Asplöven HC lämnade walk over – utesluts ur hockeyettan

Publicerad

Asplöven HC kom inte till spel mot Kiruna IF i söndags.
Nu utesluts klubben med omedelbar verkan ur hockeyettan.
– Framförallt är det väldigt ledsamt för Haparanda och Asplöven, men även för ishockeyn när vi behöver ta de här besluten, säger förbundets tävlingschef Olof Östblom till SVT Sport.

I mitten på 2010-talet var Asplöven en uppstickare som höll sig kvar i hockeyallsvenskan säsong efter säsong.

Efter att klubben den 29 mars 2016 åkte ur serien har det mesta gått utför med svaga resultat och dålig ekonomi.

För ganska exakt ett år sedan beviljades Haparanda-klubben rekonstruktion av tingsrätten samtidigt som verksamheten skulle kunna fortsätta bedrivas som vanligt i hockeyettan.

Får ingen plats nästa säsong

Men när laget i söndags skulle möta Kiruna IF på bortaplan dök laget inte upp, vilket ligger till grund för Svenska ishockeyförbundets beslut.

Nu utesluts Asplöven från serien, och alla resultat där de verkat från hockeyettan norras fortsättningsserie kommer att raderas.

– De har spelat två matcher, mot SK Lejon och Örnsköldsvik. De resultaten stryks och tas bort. De fem återstående lagen spelar vidare. Beslutet som vi tog är att Asplöven HC ska ersätta de klubbarna (SK Lejon och Örnsköldsvik) för de kostnader de haft i samband med matchen så som resor, mat, domarkostnader. Det är en konsekvens av att man drar sig ur.

Östblom beklagar att beslutet behövde tas.

– Framförallt är det väldigt ledsamt för Haparanda och Asplöven, men även ishockeyn när vi behöver ta de här besluten, säger förbundets tävlingschef Olof Östblom till SVT Sport.

Får inte tag på Asplöven

Östblom berättar också att förbundet ännu inte fått tag på någon beslutsfattare som företräder föreningen i frågan.

– Vi har sökt dem senaste dagarna för att få tag på någon som formellt kan företräda föreningen. Vi har hittills inte fått tag på någon, men vi fortsätter söka, säger förbundets tävlingschef Olof Östblom till SVT Sport.

Har inte Asplöven någon beslutsfattare som kan uttala sig i frågan?

– Nej. Vi får inte tag på någon. Det finns personer som jobbar runt laget, men inte en formell styrelseledamot eller ordförande. De har jag inte fått tag på i alla fall. Det är absolut inte bra. Jag har väldigt svårt att se att det ska finnas en förening i en förlängning om det inte finns någon styrelse. Jag ska inte säga att det inte finns, men jag har inte fått tag på någon i alla fall.

”Väldigt, väldigt ovanligt”

Är den inställda matchen mot Kiruna en isolerad händelse som leder till uteslutning, eller är det flera saker som adderats genom åren som påverkar beslutet?

– Vi har haft en lång dialog med personer runt laget angående ekonomi, betalningar och sådana saker. Det är klart att det någonstans förmodligen påverkar, men det ska väl egentligen de som företräder föreningen svara på. Det enskilda beslutet bygger på att de inte kom till spel och att vi inte hittar någon företrädare som kan föra deras talan. Där har vi inte vägt in någon tidigare dialog vi haft med Asplöven.

Klubben kommer heller inte ges någon plats i serien 2019/2020.

Hur vanligt är det att lag i en förbundsserie utesluts mitt under brinnande säsong?

– Jag har inte jobbat speciellt länge, men jag har aldrig varit med om det och jag tror att det är väldigt, väldigt ovanligt. Det finns ju exempel på där föreningar begärt utträde ur en serie, men då har det funnits en officiell förfrågan från styrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer