Foto: Bildbyrån

Avslöjar: SHL:s poängbäste back klar för OS

Uppdaterad
Publicerad

SHL:s poängbästa back och succéspelaren Jonathan Pudas är klar för OS. Det kan SVT Sport avslöja. Truppen presenteras imorgon, fredag av förbundskapten Johan Garpenlöv.

Jonathan Pudas som spelade VM för Tre Kronor i Riga, Lettland är enligt SVT Sports uppgifter klar för OS. Pudas var med våren 2021 när Tre Kronor misslyckades totalt i mästerskapet och missade kvartsfinal för första gången någonsin. En märklig turnering där Kanada till slut vann trots att de var nära att missa slutspel så även dem.

Jonathan Pudas har varit dominant i SHL från sin backposition. Just nu är backen topplaget Skellefteås poängkung. Han är fyra i den totala poängligan med sina 33 poäng på 31 matcher (bäst av alla backar) och han har en av ligans bästa plus minus. Pudas är också ligans vassaste vapen i numerärt överläge bland backarna och i likaläge.

SVT sänder trupputtagningen

Han är också en av spelarna som snittar mest tid av alla i ligan, endast slagen av Färjestads finländare Jesse Virtanen. Hans säsong kan enklast beskrivas som en succé. Men konkurrensen är förstås hård och det finns flera klassbackar av samma typ i KHL (Ryssland) men även i NL (Schweiz). Detta till trots så får Skellefteås klippa en plats i Johan Garpenlövs trupp.

I Hockeykväll med start 22:00 på SVT Play samt 22:30 i SVT1 pratar vi mer om Jonathan Pudas och hans Skellefteå som ikväll möter Timrå. Truppen presenteras på fredag och SVT Sport sänder presskonferensen på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.